Макаронні вироби мають бути безпечні для здоров’я споживача та не мають містити забруднювачі в кількості, неприйнятної для здоров'я населення. Забруднювачі можуть потрапляти в харчові продукти на різних етапах виробництва, пакування, транспортування або також внаслідок забруднення довкілля.
Регламент № 315/93 встановлює процедури ЄС щодо забруднюючих речовин у харчових продуктах на території ЄС.
Максимальний допустимий вміст деяких забруднюючих речовин (мікотоксинів, важких металів) у харчових продуктах на ринках країн ЄС визначений у Регламенті №1881/2006.
На ринку ЄС також встановлені максимально дозволені рівні радіоактивного забруднення продуктів харчування (безпосередньо або після обробки). Детальніше дивіться за посиланням.
Максимально допустимі рівні вмісту забруднюючих речовин у макаронних виробах
- Для макаронних виробів встановлено максимально допустимі рівні вмісту для деяких мікотоксинів, зокрема, встановлено максимальний рівень для всіх продуктів, отриманих з зернових культур - афлатоксинів та для сухих макаронних виробів - деоксиніваленолу (750 мкг / кг).
- Крім того, якщо макаронні вироби з вмістом, наприклад, м’яса або риби, ви також повинні знати про максимальні рівні вмісту деяких важких металів у м’ясі та рибі.
- Ви можете знайти всі максимально допустимі рівні вмісту забруднюючих речовин у Додатку до Регламенту №1881/2006.
Регулювання рівнів забруднюючих речовин у харчових продуктах
- Ви як бізнес-оператора в сфері виробництва макаронних виробів несете відповідальність за рівень контролю забруднюючих речовин у вашій продукції.
- Ви повинні регулярно перевіряти існуючі максимальні рівні забруднюючих речовин, які регулярно оновлюються. Регламент №1881/2006 регулярно оновлюється. Пам’ятайте, що певні продукти можуть бути не зазначені, але підпадати під більш широкі категорії, наприклад, «зернові».
- Вам необхідно мати систему контролю, щоб уникнути забруднення та провести лабораторне тестування (в акредитованій лабораторії).
- Ви повинні взяти до уваги, що держави-члени ЄС проводять випадковий відбір зразків та аналіз продуктів харчування і регулярно повідомляють про результати, а також вживають заходи, якщо зразки не відповідають вимогам законодавствам.
- Ви можете знайти додаткову інформацію про дозволені рівні забруднюючих речовин на веб-сайті Комісії ЄС або на веб-сайті Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA).