Забруднювачі - це речовини, які можуть потрапити до продуктів харчування на етапах їх виробництва, пакування, транспортування або зберігання (наприклад, мікотоксини та метали). Вони також можуть бути наслідком забруднення навколишнього середовища. Оскільки забруднювачі, як правило, негативно впливають на якість продуктів харчування та можуть становити загрозу для здоров’я людини, ЄС вживає заходів для мінімізації їх наявності у харчових продуктах. Харчові продукти, що містять забруднювачі у кількості, неприйнятній з точки зору охорони громадського здоров'я, не можуть бути представлені на ринку ЄС та будуть заборонені до ввезення.
Управління наявністю забруднювачів у харчових продуктів
На веб-сайті Генеральної дирекції з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів надається детальна інформація про забруднювачі - за посиланням.
Контроль залишків пестицидів
Для захисту споживачів від неприйнятного рівня залишків пестицидів Європейська комісія встановила для імпортованих продуктів рослинного та тваринного походження максимальні рівні залишків (англ. maximum residue levels, скороч. MRL). Експортери повинні довести (за допомогою тестування), що кожна партія відповідає встановленим вимогам щодо максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у харчових продуктах відповідно до Регламенту №396/2005.
Харчові продукти, що містять більше пестицидів, ніж дозволено, вилучаються з обігу на європейському ринку.
Ви можете перевірити прийнятні рівні пестицидів у базі даних пестицидів Європейської комісії.