Забруднювачі - це речовини, які не були спеціально додані в їжу. Ці речовини можуть потрапити у продукти харчування на різних етапів її виробництва, упаковки, транспортування або зберігання. Вони також можуть бути наслідком забруднення навколишнього середовища. Оскільки забруднювачі, як правило, негативно впливають на якість продуктів харчування та можуть становити загрозу для здоров’я людини, ЄС вживає заходів для мінімізації їх присутності (наприклад, мікотоксинів та металів) у харчових продуктах. Їжа, що містить забруднювачі у недопустимій (з точки зору охорони здоров'я) кількості, зокрема на токсикологічному рівні, не можуть бути допущені на ринок ЄС.
1) Регулювання наявністі забруднювачів у харчових продуктів
На веб-сайті Генеральної дирекції з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів надається детальна інформація про забруднювачі - за посиланням.
2) Контроль залишків пестицидів
Для захисту споживачів від неприйнятного рівня залишків пестицидів Європейська комісія встановила для імпортованих продуктів рослинного та тваринного походження максимальні рівні залишків (англ. maximum residue levels, скороч. MRL).
Експортери повинні довести (за допомогою тестування), що кожна партія відповідає встановленим вимогам щодо максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у харчових продуктах відповідно до Регламенту №396/2005.
Така продукція імпортується лише зі схвалених країн (див. розділ «Схвалені країни і виробництва»). Включення і збереження у списку схвалених країн ґрунтується на наявності плану відповідної країни щодо встановлення гарантій передбачених у Додатку I. Харчові продукти, що містять більше пестицидів, ніж дозволено, вилучаються з обігу на європейського ринку.
Ви можете перевірити прийнятні рівні пестицидів у базі даних пестицидів Європейської комісії.
3) Контроль залишків ветеринарних препаратів
До тварин, з яких виробляються продукти харчування, можуть застосовуватися ветеринарні препарати для лікування, а залишки цих препаратів можуть потрапляти у вироблену м’ясну продукцію. Проте у жодному разі рівень залишків ветеринарних препаратів у готових продуктах харчування не повинен бути шкідливим для споживачів. Країна повинна включати контроль за залишками ветеринарних препаратів у свій план моніторингу для того, щоб отримати право експортувати продукцію тваринного походження до ЄС (див. розділ "Схвалені країни і виробництва").
Для захисту споживачів від неприйнятного рівня залишків ветеринарних препаратів в ЄС для імпорту продуктів харчування рослинного і тваринного походження встановлені максимальні рівні залишків (англ. maximum residue levels або MRLs). Відповідальним за визначення максимальних рівнів залишків ветеринарних препаратів в ЄС є Європейське агентство з лікарських засобів.
*Регламент №470/2009 запровадив правила та процедури встановлення максимальних рівнів залишків фармакологічно активних речовини, які можуть бути дозволені у продуктах харчування тваринного походження.
Перелік максимальних рівнів залишків даний в Регламенті №37/2010.*
До деяких речовин, заборонених або не дозволених для застосування до тварин, з яких виробляються продукти харчування, наприклад, хлорамфенікол, нітрофурани або малахітовий зелений (Рішення №2002/657/ЄС) встановлено показники «мінімально необхідного ліміту» (англ. Minimum required performance limit або скор. MRPL). Мінімально необхідні ліміти - це «мінімальний вміст аналіту досліджуваної речовини у зразку, який повинен бути виявлений та підтверджений». Вони є орієнтиром для дій («Action levels’») при оцінці партій продуктів харчування.
Більше інформації щодо контролю наявності ветеринарних речовин, MRLs та MRPL ви можете знайти у брошурі Єврокомісії за посиланням.
Партії продуктів харчування тваринного походження, незалежно від того, вироблено їх у ЄС або у третіх країнах, не можуть бути легально розміщені на ринку ЄС та будуть заборонені, якщо вони:
Більше інформації про вимоги щодо залишків речовин – за посиланням.