Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

ВРУ ухвалила євроінтеграційний Закон України про виноград, вино та продукти виноградарства

29 Серпня 2024 11:03

ВРУ ухвалила євроінтеграційний Закон України про виноград, вино та продукти виноградарства

Парламент конституційною більшістю ухвалив євроінтеграційний Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства» (реєстр. № 9139). Про це повідомляє Верховна Рада України.

Цим Законом імплементуються положення низки актів ЄС, зокрема: положення Регламентів № 1308/2013, № 2021/2117, № 251/2014, № 2019/33, № 2019/33, № 2019/34, № 2018/273, № 2019/934, № 2024/1143.

Документом врегульовано вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил у країнах ЄС. Завдяки чому буде спрощено вихід української виноробної продукції на міжнародні ринки.

Ухвалений нормативно-правовий акт:

  • імплементує міжнародні енологічні (виноробні) практики; Це практики Міжнародної організації виноградарства та виноробства (OIV), застосовані у всіх виноробних країнах.
  • передбачає створення єдиної державної інформаційної системи «Виноградарсько-виноробний реєстр», яка міститиме відомості про виробників винограду, виробників виноробної продукції, виноградні ділянки;
  • встановлює простежуваність виноградно-виноробної продукції від лози до пляшки, аналогічне маркування з ЄС, а також цифровізує сферу;
  • сприяє вирішенню проблеми з виробництвом та обігом вина із географічними зазначеннями аналогічно до сучасних правил у країнах ЄС.

Як зазнаено, закон матиме позитивний вплив на підвищення якості виноробної продукції; захисту вітчизняного виробника; усунення чинників, що спотворюють конкуренцію та простежуваність виноградно-виноробної продукції від лози до пляшки.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності