Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Програма АЕО в Україні: 4 роки роботи

12 Серпня 2024 12:53

Програма АЕО в Україні: 4 роки роботи

Український бізнес попри повномасштабну війну продовжує демонструвати високу динаміку в отриманні статусу Авторизованих економічних операторів (АЕО). Про це повідомляє Державна митна служба України.

За 4 роки застосування програми 48 українських підприємств отримали 50 авторизацій АЕО. Завдяки цьому статусу компанії отримали найвищу ступінь довіри та низку спрощень під час митних процедур.

Як інформує Держмитслужба, така динаміка українських компаній збігається з динамікою більшості країн Європейського Союзу в перші 4 роки застосування програми, а подекуди її перевищує. Найбільший «стрибок» в отриманні АЕО припав на четвертий рік застосування програми, коли були скасовані «локальні спрощення» без авторизацій, чого не було в жодній з країн ЄС.

Для порівняння, динаміка АЕО за перші 4 роки функціонування програми в ЄС (2008–2011 роки):

  • понад половина країн (17 держав-членів) мали схожий (Данія, Ірландія, Словенія, Чехія) або менший (Фінляндія, Румунія, Словаччина, Болгарія, Греція тощо) темпи нарощення авторизацій АЕО;
  • 8 країн мали вищий темп нарощення АЕО, зокрема Велика Британія, Австрія, Бельгія, Швеція;
  • лише 3 країни з 28 країн ЄС (Франція, Німеччина, Нідерланди) нарощували АЕО значно вищими темпами, ніж Україна. У цих країнах загалом набагато суворіші вимоги до підприємств щодо збереження та відновлення документів, інших бізнес-процесів, надійність яких є умовою для отримання цього статусу. Тому авторизація підприємств не потребувала виконання великої кількості додаткових вимог.

Наразі є всі підстави для розвитку позитивної динаміки отримання українським бізнесом авторизацій АЕО: у Держмитслужбі на розгляді перебуває ще 31 заява. Це свідчить про зацікавленість вітчизняного бізнесу в програмі.

АЕО – це особливий статус, що засвідчує високий рівень довіри до суб’єкта господарювання. Він надає митні спрощення та переваги у міжнародній торгівлі, за рахунок чого також можна компенсувати й низку складнощів на кордоні, викликаних зовнішніми обставинами. Статус АЕО відкриває підприємствам можливості для розвитку та конкурентоспроможності на зовнішньому і внутрішньому ринках.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності