Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Програма підтримки експортерів від ЕКА: досвід компанії «СентралФіш»

10 Червня 2024 15:12

Програма підтримки експортерів від ЕКА:  досвід компанії «СентралФіш»

Українські експортери потребують фінансових ресурсів та кредитної підтримки. Для банків кредити під час дії воєнного стану ризиковані.

Саме тому держава через інструменти Експортно-кредитного агентства вирішує цю проблему, адже виступає гарантом повернення виданих позик на виконання зовнішньоекономічних договорів (ЗЕД), що робить банківські кредити доступнішими для українських експортерів.

Прикладом цього є допомога ЕКА виробнику консервованих балтійських шпротів - компанії «СентралФіш».

Вона займається консервуванням риби, виловленої в Атлантичному океані, Балтійському і Чорному морях, а також прісноводної, вирощеної українськими рибними господарствами. Асортимент рибних консерв налічує понад 50 позицій.

Компанія також виробляє продукцію під рrivate label для українських мереж «Фора», «Varus» та «Сільпо», і є амбасадором бренду «Baltic Premium Fish».

Як розповідає керівниця підприємства Світлана Бочарова, перед великою війною компанія планувала закупівлю нового обладнання, розширення виробництва і нові партнерства у країнах Балтії. При цьому частка експорту уже складала близько 70% продукції, а контрагентами були Узбекистан, Молдова, Грузія, Ізраїль та інші далекі від Балтійського моря та Атлантики країни.

Лютий 2202-го року приніс у СентралФіш ті ж проблеми, що і переважній частині українського бізнесу, орієнтованого на експорт: перегляд умов постачань і відтермінування платежів від контрагентів, дефіцит обігових коштів, розрив ланцюжків постачання та проблеми з логістикою.

Знайти вихід допоміг Укрексімбанк, де компанія отримала кредит на 5 млн грн під виконання експортного контракту до Узбекистану, який був застрахований в ЕКА. Постачання успішно виконали: компанія «СентралФіш» змогла закупити сировину, частково модернізувати обладнання, зберегти більшість контрагентів і своїх фахівців на виробництва.

Кредит банку вони теж уже повернули, а зараз працюють над розширенням ринків збуту в ЄС.

Подати заявку на отримання доступного кредиту експортер може за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності