Customize Appearance

Text Size

Letter Spacing

Color

Новини

Успішні проєкти Програми ЄС «Цифрова Європа»

img

У сучасному світі технологічні інновації стрімко змінюють кожну сферу життя. Від охорони здоров'я до освіти, від промисловості до сільського господарства — цифрові технології стають рушійною силою прогресу та трансформацій. У 2021 році у відповідь на пандемію COVID-19, коли більшість бізнесів були змушені адаптувати свої процеси до цифрового виміру та перейти на віддалену роботу, Європейський Союз запустив Програму «Цифрова Європа». Ця ініціатива спрямована на підтримку та розвиток передових цифрових технологій у різних галузях, створюючи передумови для стабільного економічного зростання та покращення якості життя людей.

Конкурси Програми спрямовані на розвиток цифрових навичок, впровадження цифрових технологій на підприємствах, розбудову цифрової інфраструктури та підвищення доступності цифрових послуг для громадян і державних інституцій країн Європейського Союзу та асоційованих країн. 

Україна підписала Угоду про участь у Програмі ЄС «Цифрова Європа» у вересні 2022 року. Таке стратегічне партнерство відкриває нові горизонти для українських інновацій та надає доступ до ресурсів та знань, які можуть суттєво змінити цифровий ландшафт країни. Для України це означає можливість інтеграції у європейський цифровий простір, впровадження новітніх технологій та розвиток цифрової інфраструктури.

У межах Програми «Цифрова Європа» вже є успішні приклади реалізації проєктів, що вже змінюють життя людей.

 

European Digital Media Observatory (EDMO)

EDMO — найбільша в ЄС міждисциплінарна мережа з протидії дезінформації. Її мета — боротьба з онлайн-дезінформацією, що загрожує демократії в ЄС. 

  • EDMO складається з 14 національних і багатонаціональних центрів: управляється консорціумом на чолі з Європейським університетським інститутом у Флоренції, Італія. До консорціуму входять компанія Athens Technology Center з Греції, Університет Aahrus з Данії та організація з перевірки фактів Pagella Politica з Італії. Мережа об'єднує фактчекерів, які співпрацюють на цифровій платформі EDMO, експертів з медіаграмотності та академічних дослідників для розуміння та аналізу дезінформації, а також з медіаорганізаціями та фахівцями з медіаграмотності. 
  • EDMO працює над зміцненням та забезпеченням співпраці між міждисциплінарною спільнотою зацікавлених сторін, які борються з дезінформацією в Інтернеті, аналізують і викривають дезінформацію, а також надають підтримку органам влади та засобам масової інформації. 
  • Мережа EDMO зробили значний внесок у боротьбу з дезінформаційними кампаніями під час Covid-19, війни в Україні та палестино-ізраїльського конфлікту. Наразі EDMO зосереджує свої зусилля на виявленні та попередженні громадськості про дезінформаційні кампанії, спрямовані на вплив на вибори в ЄС.

 

У межах програми «Цифрова Європа» EDMO залучив співфінансування ЄС у розмірі 30 мільйонів євро.

EU Digital Identity Wallet Pilots

EU Digital Identity Wallet Pilots — це персональний цифровий гаманець, який дозволить людині безпечно ідентифікувати себе при доступі до низки державних і приватних послуг. 

  • Проєкт реалізує 2 країни-лідери (Франція, Німеччина) та 18 країн-партнерів (Австрія, Бельгія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Україна).
  • Мета проєкту EU Digital Identity Wallet Pilots полягає в тому, щоб створити єдину та безпечну систему цифрової ідентичності, яка дозволить громадянам ЄС безпечно і зручно ідентифікувати себе в онлайн-середовищі, отримувати доступ до державних і приватних послуг, а також підвищити рівень довіри до цифрових сервісів. 
  • Гаманець цифрової ідентифікації ЄС сприятиме обміну інформацією в межах країни ЄС та між іншими державами-членами та буде доступний для всіх громадян, резидентів та підприємств ЄС. 
  • Наразі у межах проєкту проводиться тестування шести варіантів використання інструменту: послуги електронного уряду, відкриття банківського рахунку, реєстрація SIM-карт, мобільні водійські права, кваліфікований електронний підпис, електронний рецепт.

 

Програма «Цифрова Європа» фінансує розробку і розгортання електронного гаманця та співфінансує низку великомасштабних пілотних проєктів, які розробляють сценарії використання гаманця. Загальна сума фінансування — 46 мільйонів євро.

 

 

FAMES Pilot Line

FAMES Pilot Line має на меті створення повністю автоматизованої виробничої лінії для виробництва мікро- та наноелектронних систем, що відповідають найвищим стандартам якості та ефективності. Розробка такої інноваційної технології FD-SOI допоможе покращити продуктивність і термін служби батарей електронних пристроїв, що значно скоротить споживання енергії.

  • Проєкт FAMES Pilot Line реалізується за участю провідних компаній та науково-дослідних інститутів у галузі мікро- та наноелектроніки. Основними учасниками проєкту є: CEA-Leti — координатор пілотної лінії (Франція), imec (Бельгія), Fraunhofer Mikroelektronik (Німеччина), Tyndall (Ірландія), VTT (Фінляндія), CEZAMAT WUT (Польща), UCLouvain (Бельгія), Silicon Austria Labs (Австрія), Інститут SiNANO (Франція), Гренобльський політехнічний інститут (Франція) та Університет Гранади (Іспанія).

  • Продукти з пілотної лінійки FAMES забезпечуватимуть численні програми, від вдосконалення комунікаційних технологій за допомогою чіпів 5G/6G до розвитку Інтернету речей (IoT) за допомогою вдосконалених датчиків і периферійних чіпів ШІ.

  • За допомогою спеціалізованих літніх шкіл і тренінгів пілотна лінія FAMES сприятиме розвитку робочої сили та допоможе забезпечити стійкий резерв кваліфікованих кадрів у майбутньому.

  • Проєкт наголошує на стійких практиках, сприяючи екологічній відповідальності в напівпровідниковій промисловості.

 

Загальне фінансування проєкту в межах програми «Цифрова Європа» — 1,6 мільярда євро.

 

stinE: Building a Digital Twin of the Earth

Основна мета проєкту — розробка високоточних цифрових двійників Землі для моделювання та моніторингу природних явищ. Це допоможе вченим передбачати екстремальні погодні явища та мінімізувати збитки.

  • Партнери проєкту: Європейське космічне агентство (ESA), Європейський центр середньострокових прогнозів погоди (ECMWF), Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників (EUMETSAT).
  • Цифрова модель Землі зробить революцію у моделюванні та моніторингу природних явищ, небезпек і пов’язаної з ними людської діяльності. Вчені зможуть вчасно передбачати та моделювати екстремальні погодні явища, що провокують екологічні катастрофи (повені, посухи, лісові пожежі, хвилі спеки та холоду).
  • DestinE може допомогти мінімізувати економічні та суспільні збитки, надаючи відповідну інформацію в глобальному та локальному масштабі та досліджуючи можливі заходи адаптації.
  • DestinE допоможе зібрати дані та надасть доказову підтримку особам, які приймають рішення, щодо того, які дії вжити, щоб врятувати життя та уникнути пошкодження критичної інфраструктури через екстремальні погодні явища.
  • Перший етап впровадження проєкту було завершено в червні 2024 року. У результаті першого етапу було створено перших двох цифрових близнюків і структуру програмного забезпечення, що стоїть за ними, так званий механізм цифрового близнюка. Також було розроблено сховище даних і базову сервісну платформу. До 2027 року система DestinE буде вдосконалена, а також будуть розроблені додаткові системи та супутні послуги. 

 

Фінансування проєкту — понад 300 мільйонів євро.

EUCAIM: Cancer Imaging and AI

Проєкт EUCAIM має на меті розгорнути загальноєвропейську цифрову інфраструктуру для цифрових зображень ракових клітин, а також розробити інструменти штучного інтелекту для покращення лікування та діагностики раку.

  • EUCAIM реалізують 76 партнерів у 14 країнах (Бельгія, Чехія, Німеччина, Греція, Іспанія, Франція, Італія, Кіпр, Нідерланди, Австрія, Польща, Португалія, Фінляндія, Швеція).
  • Перша версія цифрової інфраструктури була запущена у вересні 2023 року та доступна для громадськості. EUCAIM містить каталог наборів даних візуалізації раку. Доступ можна запитувати відповідно до чинних правил етики та захисту даних. Крім того, дослідники, інноватори та клініцисти можуть використовувати інструмент пошуку, щоб зрозуміти інформацію, що відображається. 
  • Вже зібрано 200 000 зображень 20 000 хворих на рак.
  • До 2026 року буде додано щонайменше 50 інструментів ШІ та залучено 30 постачальників даних із 15 країн.

 

Співфінансування проєкт EUCAIM — 30 мільйонів євро.

 

JUPITER: The First European Exascale Supercomputer

JUPITER стане першим європейським екзамасштабним суперкомп’ютером, що забезпечить величезний поштовх для екосистеми ШІ в ЄС та підтримуватиме розробку високоточних моделей складних систем і додатків.

  • Цей проєкт має на меті створення суперкомп’ютера, здатного виконувати обчислення з ексаскейлною продуктивністю, тобто до 10^18 (один мільярд мільярдів) операцій з плаваючою комою за секунду.
  • JUPITER міститиме високопотужні, енергоефективні процесори, включно з першими прототипами процесорів «зроблено в ЄС». Його обчислювальна потужність підтримуватиме розробку високоточних моделей складних систем і додатків: навчання великих мовних моделей у ШІ; моделювання роботи для кращих, міцніших і легших матеріалів; створення цифрових двійників людського серця або мозку для медичних цілей; комплексне кліматичне моделювання, яке враховує всі системи Землі.
  • Після тестування у 2024 році JUPITER стане доступним для наукового співтовариства, промисловості та державного сектора.

 

Співфінансування проєкту — 250 мільйонів євро.

 

CyberSecPro

Проєкт CyberSecPro навчає ІТ-фахівців долати поточні та майбутні виклики кібербезпеки. 

  • Для розробки гнучкої, спільної та мультимодальної навчальної програми залучені 15 вищих навчальних закладів та 13 безпекових компаній. 
  • Проєкт долає розрив між наукою та промисловістю, перетворюючи теоретичні знання на практичні навички.
  • Партнери CyberSecPro розроблять інструменти для розвитку передових навичок кібербезпеки, а також сертифікати для студентів і професіоналів.
  • Експерти CyberSecPro вже виявили прогалини у навичках кібербезпеки в Європі та провела низку коротких навчальних заходів.
  • Зараз проєкт розробляє найкращі навчальні моделі для програм навчання з кібербезпеки, які відповідають вимогам галузі. 

 

Співфінансування CyberSecPro — 6,7 млн євро.

 

AgrifoodTEF: AI Testing and Experimentation Facilities

Проєкт зосереджений на створенні тестових і експериментальних майданчиків для дослідження і впровадження штучного інтелекту (ШІ) та інших інноваційних технологій в аграрній та продовольчій промисловості.

  • AgrifoodTEF реалізується 34 партнерами з 9 країн (Італія, Німеччина, Франція, Нідерланди, Бельгія, Польща, Швеція, Австрія, Іспанія). 
  • Проєкт надає унікальну можливість для агробізнесу тестувати нові технології у реальних умовах, забезпечуючи створення спеціалізованих тестових середовищ. Ці середовища дозволяють перевіряти та оцінювати інноваційні рішення, такі як системи для моніторингу стану рослин, управління поливом, прогнозування врожайності та інші технології, що базуються на ШІ. Agrifood TEF вже опублікував каталог, що містить понад 200 сервісів штучного інтелекту, які можуть допомогти компаніям розробляти, тестувати та розгортати штучний інтелект і роботизовані продукти.
  • Партнери проєкту вже надають понад 50 послуг для МСП та інших інноваторів. В кінцевому підсумку AgrifoodTEF має на меті допомогти понад 5 000 інноваторам, з яких щонайменше 75% є представниками МСП.

 

Співфінансування проєкту — 30 мільйонів євро.

Програма «Цифрова Європа» не лише сприяє технологічному прогресу, а й допомагає створити новий цифровий ландшафт, який зможе змінити наші уявлення про бізнес, суспільство та повсякденне життя. Від стартапів до великих корпорацій, від університетів до дослідницьких інститутів — усі вони можуть стати частиною цієї амбітної ініціативи та по-справжньому трансформувати різні галузі. 

Ознайомитись з відкритими конкурсами Програми можна за посиланням.

 

Довідково:
  • Програма «Цифрова Європа» спрямована на підтримку впровадження цифрових технологій та інновацій, забезпечення доступу до цифрової інфраструктури та послуг, підвищення конкурентоспроможності МСП на цифровому ринку, сприяння розвитку цифрового бізнесу та цифрових стратегій, а також покращення кібербезпеки для малих і середніх підприємств.
  • Загальний фонд програми становить 7,5 мільярдів євро до 2027 року. 6 з них виділені на фінансування напрямків Програми, що доступні для України, зокрема: високопродуктивний комп’ютинг; штучний інтелект, дані та хмарні послуги; кібербезпека; цифрові навички; використання технологій в економіці та суспільстві.
  • ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» у вересні 2023 року визначено національним контактним пунктом (НКП) в межах Програми «Цифрова Європа», Установа здійснює інформування про цифрову політику Європейського Союзу, а також доступні можливості у межах Програми.