Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Презентовано дослідження «Україна: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва»

07 Листопада 2023 10:14

Презентовано дослідження «Україна: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва»

Нещодавно презентовано дослідження «УКРАЇНА: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва», проведене Міністерством аграрної політики та продовольства України за підтримки Глобального фонду зі зменшення ризиків катастроф і відновлення (GFDRR), який адмініструється Світовим банком, та у співпраці з Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ). Про це повідомляє Мінагрополітики.

Як подано у матеріалах роботи, за результатами 2023 року прогнозують зниження збитків агросектору від вирощування зернових та олійних культур, однак виробництво трьох із п’яти основних культур залишиться збитковим. Прибуток очікується від вирощування сої, хоча вона займає наразі лише 11% від загальних посівних площ.

Також прогнозують незначний прибуток від виробництва насіння соняшнику. Щодо тваринництва, воно залишиться в цілому прибутковим, за винятком вирощування ВРХ живою вагою.

У дослідженні зазначають, найбільший вплив на рівень прибутковості сільськогосподарської галузі України протягом 2022-2023 рр. мали експортна логістика, девальвація гривні та збільшення цін на матеріально-технічні ресурси. Якщо до повномасштабного вторгнення росії до України 95% зернових та олійних культур експортували через чорноморські порти, з лютого до серпня 2022 року агропродукцію експортували лише через дунайські порти, залізницю та автомобільні шляхи до/через країни ЄС із дуже високими витратами на транспортування та перевалку.

Чорноморська зернова ініціатива відновила експорт через чорноморські порти України з результатом 33 млн тонн із серпня 2022 року до липня 2023 року, що сприяло зниженню світових цін на продовольство та підтримало спроможність українського агросектору. Відтак призупинення Чорноморської зернової ініціативи у липні 2023 року негативно вплинуло на експорт вітчизняної сільськогосподарської продукції.

Ускладнення логістики імпорту ресурсів у поєднанні з високими цінами на енергоносії у 2022 році спричинили додаткові витрати на паливо, добрива та засоби захисту рослин. Постачання палива було особливо проблематичним протягом весни-літа 2022 року, а у 2023 році ситуація з більшістю засобів виробництва стабілізувалася, а ціни дещо знизилися. Проте вони не досягли рівня до початку повномасштабного вторгнення. Як наслідок, використання матеріально-технічних ресурсів, особливо добрив, скоротилось.

Ключовими факторами впливу на сільське господарство України у 2023-2024 роках будуть:

  • динаміка цін на експортних ринках,
  • можливість експорту через Чорне море та/або ЄС,
  • вплив погоди на врожайність,
  • витрати на логістику,
  • доступ до фінансування (наявність доступних кредитів),
  • ціни на енергетичні ресурси та їхня доступність,
  • динаміка обмінного курсу гривні.

Ваш браузер не підтримує PDF. Будь ласка, завантажте файл, щоб переглянути його: Завантажити PDF.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності