Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Програма підтримки експортерів: кейс від компанії «Neverdark»

17 Травня 2023 17:07

Програма підтримки експортерів: кейс від компанії «Neverdark»

Компанія «Neverdark» вийшла на ринок як високотехнологічний стартап і моментально завоювала повагу клієнтів.

«Наприкінці 2021-го ми навіть потрапили до рейтингу «100 найпомітніших малих підприємців України» за версією NV та опинилися серед 10 найкращих українських стартапів з точки зору УФС (Фонду українських стартапів – авт.)», – розповідають у компанії.

Neverdark виготовляє біокаміни, якими можна керувати через смартфон, а технологія, запроваджена командою, дозволяє безпечно використовувати справжнє полум’я у звичайній квартирі без застосування додаткових комунікацій. На початку 2022 року в компанії працювало 30 осіб, які виготовляли 30 камінів на місяць.

«За пів року до війни ми отримали європейські сертифікати та почали виходити на ринки ЄС. Ми вже мали дилерів у семи європейських країнах і частка нашого експорту складала 50% від загальних продажів, – каже СЕО компанії Ярослав Лисак. – Одним з проєктів наших європейських дилерів, над яким ми працювали, був будинок Бреда Пітта, у якому планувалось встановити наші каміни».

У перші тижні після повномасштабного вторгнення Neverdark повністю втратила український ринок, а європейські дилери боялись продовжувати працювати з Україною через ризики, пов’язані з війною і бойовими діями.

«Деякі з них повністю зупинили співпрацю, а ті, що лишились, попросили нас придумати, як знизити ризики. Тому ми ухвалили рішення перевезти виробництво у більш безпечний регіон і зменшити суму передоплати для дилерів з 70-100% до 30-50%. За інформаційної підтримки Міністерства економіки та фінансової підтримки USAID нам вдалося релокувати виробництво та офіс з Києва до Чернівців та відновити роботу», – розповідає Ярослав Лисак.

Після релокації компанія повністю сфокусувалася на ринках Європи. Це був слушний момент, оскільки, окрім того, що ринок смарт-камінів у світі й так безперервно зростає удвічі на рік, після початку війни зросла зацікавленість до українських продуктів в цілому. До того ж на фоні зниження попиту на газ в Європі (через війну і зовнішню політику Росії), додатково зріс попит на смарт-каміни як чудову альтернативу газовим камінам.

За два місяці літа 2022 року попит перевищив наявні потужності, тож команда зосередилась на масштабуванні. «Проблема полягала в тому, що зі збільшенням замовлень нам почало не вистачало обігових коштів, виробничий цикл почав ставати занадто великим і ми не встигали задовільняти попит», – згадують у компанії.

Тоді виникла ідея уважніше придивитися до програми підтримки експортерів, яку реалізовує ЕКА з банками-партнерами. «Ми давно знали про програму, але через невисокі обороти в минулих роках не могли пройти процедуру затвердження», – каже Ярослав Лисак.

Після переїзду до Чернівців компанія постійно брала участь у бізнес-заходах, які влаштовувала Чернівецька міська адміністрація. На одному з них, організованому за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», керівництво познайомилося з представниками банків-партнерів програми та дізналося про детальні умови участі.

«Ми на той момент не були клієнтом жодного з банків-партнерів, тож, коли вирішили звернутися за кредитом, почали вивчати кредитні програми усіх її учасників. Пропозиція Укргазбанку виявилась найкращою», – розповідають в Neverdark.

Компанія отримала кредит на суму 4 млн грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» зі страхуванням ЕКА під експортний контракт зі своїм дилером з Нідерландів і рекомендує скористатися нею своїм колегам.

«Більшість бізнесів, що зростають, стикаються з проблемою нестачі обігових коштів, а за майже повної відсутності інвестицій в Україні, кредитування залишається єдиною можливістю її вирішити. Програма є зрозумілою, зручною, гнучкою, і до того ж безпечною, оскільки включає страхування ризиків, – говорить СЕО Neverdark. – Завдяки отриманню кредиту ми збільшили об’єм обігових коштів, що дозволило забезпечити виробництво комплектуючими та пришвидшити виробничий цикл. А це, своєю чергою, збільшило продуктивність виробництва до того рівня, щоби забезпечити теперішній попит».

У найближчому майбутньому компанія планує подальше масштабування і збільшення обсягів виробництва. «Наразі ми користуємось послугами підрядників і це стримує наш ріст. Для розвитку нам необхідно закупити велике обладнання, тож плануємо ще скористатись грантовою програмою для переробних підприємств», – поділився планами Ярослав Лисак.

Подати заявку на отримання доступного кредиту експортер може за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності