Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Програма підтримки експортерів від ЕКА: досвід швейної фабрики «Володарка»

05 Травня 2023 13:06

Програма підтримки експортерів від ЕКА: досвід швейної фабрики «Володарка»

Українським експортерам під час війни особливо не вистачає фінансових ресурсів, вони потребують кредитної підтримки. Для банків кредити під час дії воєнного стану ризиковані.

Держава через інструмент Експортно-кредитного агентства вирішує цю проблему, адже виступає гарантом повернення виданих позик на виконання зовнішньоекономічних договорів (ЗЕД), що робить банківські кредити доступнішими для українських експортерів.

Історія ПАТ «Володарки» починається з 1923 року, коли профспілка швейників вирішила організувати у Вінниці майстерню безробітних кравців. Перша команда складалася з 15 майстрів чоловічої та жіночої статі, які працювали на своєму обладнанні в орендованому приміщенні та займалися оновленням старого одягу. Поступово відкривалися нові цехи та напрямки – невелика майстерня перетворилася у завод. Після розпаду Радянського Союзу фабрика починає шити швейні вироби для відомих європейських брендів чоловічого одягу.

Напередодні вторгнення Volodarka була одним з лідерів українського ринку в галузі виробництва і реалізації класичного чоловічого одягу, а серед її закордонних партнерів фігурували такі бренди: HUGO BOSS, AUBI, Douglas, Mario Dessuti, Bexley. Фабрика за рік випускала близько 800 тис. швейних виробів, а колекція Volodarka містила понад 100 моделей власної розробки.

Вторгнення росії у лютому 2022 року створило для компанії, окрім ускладнень з логістикою, перебоїв з електропостачанням та небезпекою ведення бізнесу як такого, затримку з оплатою за уже надані замовникам послуги, що додатково погіршило фінансову ситуацію на підприємстві й ускладнило виконання контрактів.

Рішенням стало використання програми підтримки експортерів, яку Експортно-кредитне агентство реалізовує з п’ятьма банками, в одному з яких – Укргазбанку – обслуговується Volodarka.

Компанія отримала 5 млн грн терміном на 12 місяців за пільговою ставкою для виконання контракту з HUGO Boss AG на розкрій та пошиття швейних виробів.

«Співпраця з АТ «Укргазбанк» за програмою спрощеного кредитування експортерів, в якій банк є партнером Експортно-кредитного агентства, щодо отримання безвідсоткового кредиту сприяла вирішенню питань поповнення обігових коштів підприємства, які були спрямовані на розрахунки за електроенергію, сплату податків та виплату заробітної плати без затримки. Підприємство має можливість збільшити обсяги виробництва та зберегти трудові ресурси. Ми навіть взяли на роботу 25 нових працівників», – розповідають у компанії.

Зараз Volodarka переважно виробляє продукцію на основі давальницької сировини для іноземних фірм, але планує надалі проводити пошуки нових вітчизняних партнерів, розширювати асортимент та слідкувати за всіма тенденціями на ринку – новими матеріалами, тканинами, фурнітурою та оздобленням, щоби зберегти репутацію та лідерські позиції на ринку.

Подати заявку на отримання доступного кредиту експортер може за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності