Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Туреччина повертає мито на зернові: на більшості українського експорту це не позначиться

27 Квітня 2023 14:23

Туреччина повертає мито на зернові: на більшості українського експорту це не позначиться

З 1 травня 2023 року Туреччина планує для всіх країн-експортерів відновити мито на імпорт ключових зернових культур.

Воно становитиме 130% й поширюється виключно на такі культури: пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито, овес та сорго. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Як зазначено, Туреччина є великим імпортером української пшениці, але більшої частки українського зерна це мито не стосується, оскільки нашу продукцію ввозять до Туреччини переважно для продажу до третіх країн, і за неї мито не сплачують.

У Туреччині діє два митних режими на імпорт:

  • Перший - для продукції, яку використовують для внутрішнього споживання. Для такої продукції уряд Туреччини оголошував тимчасову нульову ставку мита. Наразі термін дії цього пільгового режиму закінчився, тому митну ставку 130% повертають.
  • Другий - для продукції, яка йде на продаж до третіх країн, до чи після переробки. Для цього режиму мито не сплачують.

Як стверджує Міністерство, Україна поставляє продукцію до Туреччини переважно за другим митним режимом. Якщо говорити у відсотках, то зерна за першим режимом, на який повертають мито, до Туреччини йде орієнтовно 5% від усього експорту до цієї країни.

За даними Державної митної служби України, за підсумками першого кварталу 2023 року Туреччина імпортувала української пшениці на 168,8 млн доларів – це 17,7% від усього її імпорту.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності