Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Міжнародний форум «АСАА як інструмент відновлення економіки України: діалог з бізнесом»

26 Квітня 2023 18:12

Міжнародний форум «АСАА як інструмент відновлення економіки України: діалог з бізнесом»

Нещодавно за ініціативи Мінекономіки відбувся Міжнародний форум «АСАА як інструмент відновлення економіки України: діалог з бізнесом». Участь у заході взяли представники ЦОВВ, виробники промислової продукції, зацікавлені у експорті своєї продукції до ЄС, провідні європейські та міжнародні експерти, серед яких представники Представництва Європейського Союзу в Україні, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Шведського інституту стандартів (SIS), Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO), проєкту технічної допомоги за підтримки Фізико-технічного інституту Німеччини (PTB) та проєкту Twinning «Посилення інституційної спроможності Мінекономіки в галузі національної інфраструктури якості» та інші.

Захід присвячено висвітленню питань підготовки до укладення Угоди ACAA («промисловий безвіз»). Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«Для Мінекономіки ця подія є дуже важливою, особливо для представників бізнесу, які зацікавлені у виробництві та експорті промислової продукції. Війна внесла свої корективи у всі сфери української економіки та нові виклики, від яких потерпають усі типи підприємств. Традиційними викликами для великих підприємств є доступ до нових ринків та іноземного капіталу. Компаніям потрібна підтримка для підготовки українського бізнесу до роботи за правилами ЄС, зокрема у питанні підвищення відповідності галузевим стандартам, законодавчим і регуляторним актам для виходу на ринок ЄС», - наголосив заступник міністра економіки України Олександр Грибан.

Наразі Мінекономіки за участі інших ЦОВВ та представників всіх елементів інфраструктури якості продовжує роботу щодо укладення Угоди ACAA у трьох перших секторах промислової продукції. Йдеться про низьковольтне електричне обладнання, електромагнітну сумісність обладнання, машини.

Як зазначено, пріоритезація експортних секторів, особливо у галузях із високою доданою вартістю, є важливим рушієм зростання для досягнення швидких і ефективних результатів з метою залучення інвестицій, розвитку інновацій, сприяння дослідженням та розробкам, а також перекваліфікації робочої сили.

З набуттям Україною статусу кандидата на вступ до ЄС передбачено завершення виконання зобов’язань, взятих Україною у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема щодо гармонізації системи технічного регулювання України з європейською та укладання Угоди АСАА.

«Варто зазначити, що вибір секторів має здійснюватися з огляду на прагнення розширення експортних спроможностей України та наявності необхідного секторального законодавства у певній сфері», - підкреслив Олександр Грибан.

Під час Форуму одним з міжнародних експертів було представлено методологію Calidena, розроблену та впроваджену Фізико-технічним інститутом Німеччини (PTB) для стимулювання якості у ланцюжках створення вартості і спрямовану на систематичну, постійну підтримку вдосконалення національної інфраструктури якості у країнах, що розвиваються, і країнах, що перебувають на етапі трансформації.

«Відбудова повинна використовуватися і для інвестування в стійкі компанії та інфраструктуру. Збільшення експорту, поглиблення ланцюжків доданої вартості та налагодження виробництва промислової продукції в секторах під АСАА створять можливості для подальшого економічного розвитку», - зауважив заступник міністра економіки.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності