Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна готова приєднатися до системи електронної ТТН ЄС

26 Квітня 2023 10:18

Україна готова приєднатися до системи електронної ТТН ЄС

Україна успішно пройшла відбір для участі у пілотному проєкті «EU4Digital». Він передбачає приєднання до єдиної системи електронної товарно-транспортної накладної Європейського Союзу – е-CMR. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Протягом минулого року продовжувалася активна робота з впровадження електронної ТТН в Україні. Ми маємо підтримку бізнесу у цьому напрямку та наразі тестуємо продукт.

Перехід на електронну систему також матиме позитивний економічний ефект, електронні накладні дешевші за паперові, та екологічний – відмова від паперових документів сприятиме збереженню довкілля. Перевагою системи електронної ТТН в Україні є розробка одразу з урахуванням європейських стандартів обміну даними. Це зробить інтеграцію з європейською системою e-CMR легшою.

Вдячні європейським партнерам за підтримку нашої ініціативи щодо приєднання до єдиної системи електронної товарно-транспортної накладної ЄС», - прокоментував заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Анатолій Комірний.

У рамках пілоту сформовано робочу групу, завданням якої є:

  • оцінка поточного стану справ з електронним обміном інформацією про вантажні перевезення в Україні;
  • розробка дорожньої карти щодо запуску електронних супроводжувальних документів перевезення вантажів.

Дорожня карта буде розроблена протягом 2023 року на підставі оцінки поточного стану справ, і міститиме план дій щодо інтеграції платформи електронних вантажних перевезень України та ЄС. Зокрема, відповідності електронної ТТН стандартам обміну електронною інформацією про вантажні перевезення (eFTI).

Нагадаємо, восени 2022 року Україна почала співпрацю з Естонією із залучення до проєкту впровадження еТТН для автомобільних вантажоперевізників.

Впровадження системи еTTН здійснюється у партнерстві Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» та за участі ГО «Інститут аналітики та адвокації», яка на період реалізації проєкту є адміністратором системи еТTН.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності