Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

XVII сесія Комісії з фітосанітарних заходів ФАО

05 Квітня 2023 16:49

XVII сесія Комісії з фітосанітарних заходів ФАО

Міжнародна конвенція захисту рослин (МКЗР), що входить до складу Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), визнана єдиною організацією у світі, яка розробляє і затверджує стандарти з питань захисту рослин.

Для забезпечення належного захисту рослин країни активно використовують положення стандартів МКЗР, що сприяє досягненню більшої продовольчої безпеки, зменшенню бідності, захисту навколишнього середовища та розвитку успішної торгівлі. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Діяльність у межах МКЗР регулює Комісія з фітосанітарних заходів (КФЗ). Щороку засідання КФЗ проводять у штаб-квартирі ФАО у Римі, де консесуальним рішенням приймають стандарти МКЗР.

27-31 березня 2023 року відбулася сімнадцята сесія КФЗ, у роботі якої взяли участь делегати з 184 країн-членів МКЗР. Від України у роботі XVII сесії КФЗ взяли участь представники Держпродспоживслужби.

Серед головних питань, що були винесені на розгляд учасників сесії КФЗ, було обговорення та ухвалення проєктів нових міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів (МСФЗ) та додатків до вже затверджених МСФЗ. На сесії КФЗ затверджено поправки до чинних МСФЗ. Цей крок спрямований на покращення фітосанітарного регулювання торгівлі рослинами та рослинними продуктами.

КФЗ затвердила поправки до чотирьох МСФЗ:

  • МСФЗ № 5 «Глосарій фітосанітарних термінів», - певні терміни у глосарії були додані, переглянуті чи вилучені;
  • додаток до МСФЗ № 20 «Використання спеціальних дозволів на імпорт» - у цьому додатку національним організаціям з карантину та захисту рослин пропонуються варіанти дій у разі, коли потрібна офіційна згода на імпорт;
  • МСФЗ № 18 «Вимоги до використання опромінення як фітосанітарного заходу» (переглянута редакція);
  • додаток до МСФЗ 28 «Фітосанітарна обробка проти Pseudococcus jackbeardsleyi, або обробка опроміненням фруктів, овочів та декоративних рослин для запобігання розвитку Pseudococcus jackbeardsleyi.

Також на сесії розглянуто рекомендації КФЗ щодо морських контейнерів.

Окремо було представлено доповідь про впровадження Стратегічної рамкової програми МКЗР, де було розглянуто питання гармонізації електронного обміну даними, зокрема оновлена інформація про заходи, пов’язані з електронною фітосанітарною сертифікацією.

КФЗ на цій сесії затвердила глобальну Комунікаційну стратегію МКЗР на 2023-2030 роки, яка служитиме Секретаріату МКЗР та співтовариству, що забезпечує охорону здоров'я рослин, як план діяльності в галузі комунікації та інформаційно-роз'яснювальної роботи, що дозволить й надалі підвищувати рівень поінформованості про важливість здоров'я рослин, виступати у важливості здоров'я рослин, а також залучати громадськість, ЗМІ, уряди, галузеві зацікавлені сторони та науково-академічне співтовариство.

Крім цього було погоджено фінансовий звіт Секретаріату МКЗР за 2022 рік, а також затверджено членів Комітету із застосування та розвитку потенціалу. КФМ також було запропоновано затвердити список нових членів Комітету зі стандартів, а також надано процедуру їх заміни.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності