Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Засіданні Координаційної ради: формування черги суден, перспективи продовження «зернової ініціативи», проблеми наземного експорту

06 Березня 2023 14:58

Засіданні Координаційної ради: формування черги суден, перспективи продовження «зернової ініціативи», проблеми наземного експорту

На черговому засіданні Координаційної ради з питань логістики у сільському господарстві під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського розглянули актуальні питання вітчизняного експорту. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Наразі через суттєве сповільнення інспекцій JCC у Босфорі зберігається велика черга суден, що прямують до України у рамках зернової угоди. Під час засідання Координаційної ради 9 лютого 2023 року були узгоджені принципи довгострокового планування обробки суден портовими операторами. Проте учасники ринку наголосили на проблемі формування черги для суден, що прямують під завантаження до порту Чорноморськ. Зокрема, представники УЗА та АСС надали свої пропозиції щодо порядку формування черги для проходження інспекції JCC у Босфорі, забезпечення планування роботи портів та операторів, прозорості та публічності процесу.

Міністр повідомив, що після опрацювання наданих пропозицій найближчим часом буде проведено окреме засідання Координаційної ради саме з цього питання.

Як зазначено, щодо перспективи продовження роботи «зернового коридору», наразі на всіх рівнях тривають перемовини з партнерами – ООН та Туреччиною. Українська сторона звернулася з проханням щодо продовження угоди, збільшення кількості інспекцій, включення до ініціативи порту Миколаєва. Очікується, що рішення буде ухвалено ближче до дати пролонгації угоди.

Окремо на засіданні Координаційної ради обговорили сповільнення проходження експорту зернових на кордоні з Польщею, що виникло через посилення ветеринарного контролю.

Микола Сольський зазначив, що Мінагрополітики працює над вирішенням проблеми. Також під час засідання обговорили надання ліцензій експортерам та інші питання.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності