Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Меморандум про взаєморозуміння між Україною та ЄС щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів

14 Лютого 2023 10:02

Меморандум про взаєморозуміння між Україною та ЄС щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів

Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів опубліковано на сайті Європейської комісії. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

«Завдяки широкому потенціалу для сталого виробництва відновлюваних джерел енергії, зокрема сталого біогазу й біометану, а також водню, доречно забезпечити тісну взаємодію України з ініціативами ЄС щодо вагомого збільшення до 2030 року частки споживання відновлюваної енергії та щодо посилення механізму досягнення сталості відновлюваної енергетики, визнаючи той факт, що атомна енергетика посідає значне місце в структурі української енергетики», — йдеться у Меморандумі.

Як зазначають у Біоенергетичній асоціації України, це партнерство сприятиме виробництву, торгівлі, транспортуванню, зберіганню та використанню відновлюваних газів: біометану, водню, його похідних, а також інших синтетичних газів і газів, отриманих шляхом сталого виробництва.

Ключові аспекти співробітництва:

  • Узгодження процедури сертифікації відповідно до вимог ЄС щодо імпорту біогазу, біометану, водню та інших синтетичних газів, а також стосовно підходів до повного життєвого циклу викидів ПГ, щоб забезпечити рівні умови для таких газів, вироблених у ЄС.
  • Виявлення та усунення адміністративних, технічних та регуляторних бар'єрів для виробництва, транспортування, зберігання та використання біометану, водню та інших синтетичних газів, включно з ліцензуванням, дозвільною документацією і технічними вимогами.
  • Створення передбачуваної та надійної інвестиційної структури для інвестицій у енергетику, диверсифікації та стабільності інвестицій і нових учасників ринку.
  • Створення нормативно-правових та адміністративних засад розвитку екосистем для місцевого виробництва і споживання біометану, водню та інших синтетичних газів в Україні.
  • Створення нормативно-правових та адміністративних засад розвитку конкурентних і прозорих транскордонних ринків і торгівлі, забезпечуючи відстежуваність і повне розкриття джерел.
  • Інтеграція суб’єктів господарської діяльності з України у визнану ЄС глобальну систему сертифікації, щоб забезпечити доступ до енергетичного ринку ЄС виробленим у сталий спосіб і сертифікованим газам з України.
  • Інтеграції суб’єктів господарської діяльності з України у глобальну систему відстеження ЄС для відновлюваних газів, щоб забезпечити прозорість та уникнути ризику порушень і подвійного підрахунку одиниць сталої енергії.

Крім того, сторони мають намір:

  • Посилити співпрацю, зокрема між регуляторами та операторами мереж і газосховищ, щоб вдосконалити планування мережі, інфраструктурних з’єднань, пріоритетних коридорів та узгодити правила щодо інфраструктури між Україною і ЄС.
  • Спільно працювати над інфраструктурою біометану і розробити до 2030 року водневий коридор між Україною та ЄС. Це передбачає співробітництво з визначення і виявлення проблем у системі транскордонної інфраструктури, а також з вимог щодо якості біометану й водню для транспортування і зберігання.
  • Оцінити обсяг і необхідні технічні коригування на основі аналізу рентабельності з метою використання українських газових сховищ і наявної інфраструктури для зберігання й транспортування для використання біометану і водню.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності