Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Саміт Україна-ЄС: відкритість торгівлі, інтеграція до внутрішнього ринку ЄС, угоди щодо автомобільних дозволів

06 Лютого 2023 16:02

Саміт Україна-ЄС: відкритість торгівлі, інтеграція до внутрішнього ринку ЄС, угоди щодо автомобільних дозволів

В умовах війни ЄС став для України головним торговим партнером, на якого приходиться понад 55% взаємного товарообігу.

На саміті Україна-ЄС Перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко наголосила, що зараз нам важливо підтримати темп розвитку торгівлі та продовжити дію автономних торговельних заходів у вигляді повного скасування мит, а також продовжити угоди щодо автомобільних дозволів. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«Відкритість торгівлі між Україною та Європейським Союзом, інтеграція до внутрішнього ринку ЄС – це ключ до збереження української економіки в умовах війни та швидкого економічного відновлення.

Економічний фронт нашої боротьби проти агресії базується на тісній взаємодії українського та європейського бізнесу. Підтримання економічної активності зараз, прискорення економічного відновлення та повернення до України мільйонів українців, які знайшли тимчасовий захист в ЄС – це фундаментальні елементи нашої перемоги. Тож розвиток торгівлі між Україною та ЄС є одним з ключових факторів перемоги на економічному фронті», - розповіла Юлія Свириденко.

За статистикою, до широкомасштабного вторгнення росії частка Європейського Союзу в міжнародній торгівлі України складала 41%, більше 10 тисяч українських компаній експортували свою продукцію до ЄС. Український бізнес знав як торгувати та співпрацювати з європейським бізнесом.

Додаткові рішення, ухвалені в умовах війни – скасування усіх мит, укладення угоди про скасування дозволів на перевезення, приєднання до системи спільного транзиту – допомогли Україні пом’якшити шок від війни і ще сильніше з’єднали українську економіку з ЄС.

Мова йде не лише про експорт з України до Європейського Союзу, але і про імпорт життєво важливих товарів – 90% палива ми отримуємо з ЄС та 70% медичних препаратів. За підсумками 2022 року частка ЄС у зовнішньоторговельному обороті України сягнула 55,5%.

«Зараз нам важливо підтримати темп розвитку торгівлі і продовжити дію автономних торгових заходів у вигляді повного скасування мит, а також продовжити угоди щодо автомобільних дозволів. У розробленому нами спільному Пріоритетному плані дій щодо посилення імплементації угоди про вільну торгівлю на 2023-2024 роки ми надаємо пріоритет інтеграційним проєктам у торгівлі. Укладення угоди про Доступ українських товарів до ринку ЄС (АСАА) має забезпечити вільний рух товарів у режимі внутрішнього ринку ЄС. Узгоджене на цьому тижні рішення Торгового комітету щодо роумінгу створює чіткі правові рамки для інтеграції України до відповідного внутрішнього ринку ЄС. Мова йде про перетворення тимчасової домовленості, яка була продовжена на 6 місяців, у постійно діючий механізм», - пояснила Юлія Свириденко.

За її словами, КМУ прагне забезпечити повну інтеграцію України у митний простір ЄС, енергетичний ринок, систему контролю за безпечністю харчових товарів тощо.

В умовах війни є ще один важливий елемент підтримки економічної активності – страхування воєнних ризиків постачання товарів та здійснення інвестицій. Уряд веде активну роботу з національними інституціями - німецьким Euler Hermes (нині Allianz Trade), австрійським OeKB, чеським EGAP, італійським SACE – щоб уможливити активне страхування воєнних ризиків і збільшити кредитні ліміти для України.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності