Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Експорт Київщини: опитування керівників підприємств

10 Січня 2023 16:23

Експорт Київщини: опитування керівників підприємств

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій презентував спеціальний звіт, присвячений Київській області за результатами сьомого Щомісячного опитування керівників підприємств.

Незважаючи на складні виклики, підприємства Київщини покращили оцінки поточної фінансово-економічної ситуації на своїх підприємствах та оцінки ділового клімату.

Вплив війни на експортну діяльність підприємств

У Київській області серед опитаних у листопаді 55% підприємств (ті, хто зміг дати відповідь) були або є експортерами (55% на рівні України). При цьому восени у регіоні спостерігалася негативна тенденція щодо відновлення експортної діяльності.

У листопаді лише 33% експортерів вказали, що взагалі не припиняли експорт, а ще 33% припиняли і змогли відновити. Також 33% – припинили і не відновили на момент опитування.

Таким чином, в цілому станом на листопад продовжували експортувати в сумі 66% експортерів, що є гіршим результатом, ніж в цілому у країні (85%).

Для порівняння, у вересні регіон теж відставав від загальноукраїнських результатів – 76% в області проти 84% на рівні країни. Ще влітку, зокрема у липні – серпні, лише 10 – 11% опитаних вказували, що припинили експорт і не змогли відновити. Це може свідчити про високий рівень виробничих, логістичних та інших викликів для підприємств області. Зокрема, експортна діяльність регіону могли постраждати від проблем з електропостачанням після російських терористичних ударів, які значною мірою сконцентровані саме на Київській області.

Серед активних експортерів регіону переважає тенденція до скорочення обсягів експорту, але ситуація є кращою, ніж у країні в цілому. У листопаді лише 18,8% експортерів регіону нарощували обсяги експорту, 50,0% не змінювали, а 31,2% – скорочували.

Таким чином, індекс змін експорту становив -0,13 (показник для країни -0,18). Незважаючи на негативні зміни та виклики підприємства Київської області мають найбільш позитивні очікування серед усіх регіонів щодо зростання обсягів експорту в короткостроковому періоді, адже індекс змін експорту становить 0,50 (при 0 на рівні країни).

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності