Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Засідання Об’єднаних комітетів EU-CTC: процедура спільного транзиту з Україною працює на належному рівні

21 Грудня 2022 13:12

Засідання Об’єднаних комітетів EU-CTC: процедура спільного транзиту з Україною працює на належному рівні

12 грудня у Брюсселі відбулось 35-те засідання Об’єднаних комітетів EU-CTC з питань спільного транзиту та спрощення формальностей у торгівлі товарами та 189-те засідання Робочої групи EU-CTC з питань спільного транзиту та спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Україну на засіданнях представила Аліна Брендак - заступник директора департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмтслужби, національний координатор з питань спільного транзиту. Про це повідомляє Держмитслужба.

Зважаючи на те, що Україна з 1 жовтня 2022 року приєдналась до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами, значну частину часу було приділено саме питанням початку міжнародного застосування NCTS нашою країною.

Представниця України поінформувала про результати перших двох місяців роботи у системі спільного транзиту.

Так, кількість оформлень з України перевищила 150 декларацій і має позитивну динаміку щодо зростання. Водночас кількість переміщень, успішно завершених Україною, склала більше 130 і має значний потенціал для збільшення.

Учасники засідання від Нідерландів, Бельгії, Чехії, Німеччини, а також сусідніх країн-членів ЄС: Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії, відзначили позитивний досвід переміщення товарів спільним транзитом з Україною та висловили сподівання щодо поступового збільшення кількості операцій. Представниця Туреччини проінформувала про значну зацікавленість національного бізнесу в операціях спільного транзиту з Україною та відсутність проблем з розширенням дії турецьких гарантій на територію України.

Учасники засідання від Нідерландів, Бельгії, Чехії, Німеччини, а також суміжних країн-членів ЄС: Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії, відмітили позитивний досвід переміщення товарів спільним транзитом з Україною та висловили сподівання щодо поступового збільшення кількості операцій. Представниця Туреччини проінформувала про значну зацікавленість національного бізнесу в операціях спільного транзиту з Україною та відсутність проблем з розширенням дії турецьких гарантій на територію України.

Представники DG TAXUD також презентували своє бачення перших результатів застосування NCTS Україною та зазначили, що збільшення кількості операцій спільного транзиту сприятиме покращенню ситуації на спільному європейсько-українському кордоні та зменшенню черг.

Учасники зустрічей підтвердили, що ті операції, які вже відбулися, засвідчують, що процедура спільного транзиту з Україною працює та відзначили надійність роботи системи через відсутність збоїв у її роботі.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності