Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

КМУ схвалив Водну стратегію України до 2050 року

14 Грудня 2022 17:06

КМУ схвалив Водну стратегію України до 2050 року

9 грудня 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив Водну стратегію України до 2050 року та операційний план з її реалізації до 2024 року. Це надважливий документ для України на шляху виконання міжнародних зобов’язань у сфері водної безпеки держави, Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Резолюції Генеральної Асамблеї ООН: Глобальні цілі сталого розвитку до 2030 року. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

«Щороку в українські водні об’єкти потрапляє близько 2 млн тонн забруднюючих речовин - сполуки нітрогену та фосфору, феноли, нафтопродукти, важкі метали. До всього рф, не маючи суттєвих перемог на фронті, продовжує тероризувати та залякувати мирних українців. Вони б’ють по енергетичній, тепловій та гідротехнічній інфраструктурі. Прагнуть залишити українців без води, електроенергії та тепла. У результаті бойових дій вже зруйновано та пошкоджено 482 гідротехнічних об’єкти на суму понад 400 млн гривень», – повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Стратегія покликана розв'язати основні водні проблеми країни. Серед них:

  • Забезпечення рівного доступу до якісної й безпечної для здоров’я людини питної води;
  • Досягнення «доброго» екологічного стану вод;
  • Запобігання посухам, паводкам та іншим шкідливим діям вод;
  • Стале управління водними ресурсами за басейновим принципом.

Серед очікуваних результатів Стратегії:

  • до 2024 року – 100% законодавчої бази у водній сфері відповідає вимогам ЄС;
  • до 2024 року – створено 9 планів управління річковими басейнами;
  • з 2025 року – щорічне відновлення не менше 5 км русел малих річок;
  • до 2027 року – 100% прального порошку містить дозволені концентрації фосфатів та інших сполук фосфору;
  • до 2032 року – до 20% зниження щорічного обсягу збитків, завданих повенями й паводками, порівняно з 2020 роком;
  • до 2030 року – 100% міського населення мають якісне водопостачання та водовідведення;
  • до 2050 року – 95 % сільського населення мають якісне водопостачання та водовідведення;
  • 2043-2050 роки – 100% виконання показників планів управління річковими басейнами й планів управління ризиками затоплення.

За словами міністра, Україна вже давно потребувала такого важливого документа у сфері управління водними ресурсами, який сформує європейську модель водного сектора країни та визначить шляхи розв’язання проблем у ньому.

«Дуже важливо сьогодні показати нашим європейським партнерам, що Україна має стратегічне бачення у цій сфері, що ми, попри збройну агресію рф, не зраджуємо нашим євроінтеграційним прагненням та продовжуємо рух вперед, аби якнайшвидше стати повноцінним членом сім’ї Європейського Союзу», – наголосив Руслан Стрілець.

Документ розроблений на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації», введеного у дію Указом Президента України від 23.03.2021 № 111.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності