Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна планує отримати статус афільованого члена CEN-CENELEC у 2023 році

05 Грудня 2022 17:37

Україна планує отримати статус афільованого члена CEN-CENELEC у 2023 році

Україна пришвидшує реалізацію Угоди про доступ українських товарів до ринку ЄС (АСАА). Вже до кінця 2022 року наша країна може прийняти близько 26 тисяч європейських стандартів. Про це домовились фахівці державного підприємства «УкрНДНЦ» (Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості) та Європейського комітету зі стандартизації (CEN) і Європейського комітету зі стандартизації в електротехніці (CENELEC), повідомляє Міністерство економіки України.

На закритій Асамблеї, яка відбулась наприкінці листопада 2022 року, європейські колеги винесли на обговорення та підтримали два важливих рішення щодо України:

  • звільнити Україну від сплати членських внесків до кінця 2022 року та у 2023 році (27 950 євро для CEN та 27 950 євро для CENELEC у рік);
  • зміни статусу України в CEN-CENELEC з організації-компаньйона на статус афілійованого члена з 1 січня 2023 року.

З початку року ДП «УкрНДНЦ» за підтримки департаменту технічного регулювання Міністерства економіки розпочало переговори та активну роботу з європейськими колегами.

Було створено робочу групу та налагоджена ефективна, оперативна та безперебійна комунікація з фахівців ДП «УкрНДНЦ» та CEN-CENELEC щодо робіт з пакетного прийняття європейських стандартів у повному обсязі (близько 26 тис.) до кінця 2022 року. Технічно створено всі безпечні передумови та отримано від Європейського комітету з електротехнічної стандартизації повну базу європейських стандартів для забезпечення їх прийняття до кінця 2022 року.

Прийняття та впровадження європейських стандартів в українську економіку дозволить швидше ратифікувати Угоду АСАА. У 2023 році Україна планує підготувати всі необхідні документи та подати заявку, щоб стати повноправним членом в CEN-CENELEC.

Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») є провідною організацією в Україні у сфері стандартизації, яка виконує функції національного органу стандартизації та представляє інтереси України в міжнародних та регіональних організаціях стандартизації.

Європейський комітет зі стандартизації (CEN) Європейський комітет зі стандартизації в електротехніці (CENELEC) разом утворюють європейську систему технічної стандартизації. Стандарти, узгоджені цими агенціями, регулярно приймають у багатьох країнах за межами Європи, які дотримуються європейських технічних стандартів.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності