Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Робота державних фітосанітарних лабораторій в умовах воєнного стану

19 Вересня 2022 17:06

Робота державних фітосанітарних лабораторій в умовах воєнного стану

Фітосанітарні лабораторії продовжують роботу в умовах воєнного стану, допомагаючи й надалі активно працювати вітчизняним аграріям – вирощувати, експортувати сільськогосподарську продукцію та сплачувати податки в цей складний час. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

В Україні є 24 державні установи – фітосанітарні лабораторії. Нині, в результаті агресії росії, 4 обласні фітосанітарні лабораторії були позбавлені можливості працювати та проводити фітосанітарну експертизу. З них Херсонська (м. Херсон), Луганська (м. Рубіжне) та Донецька (м. Маріуполь) лабораторії знаходяться на тимчасово окупованій території, а Харківська обласна фітосанітарна лабораторія зазнала пошкоджень внаслідок обстрілів.

Також внаслідок ворожого обстрілу було частково зруйноване приміщення Чернігівської обласної фітосанітарної лабораторії. Наразі лабораторія відновила свою роботу, але потребує проведення ремонтних робіт з відновлення вибитих вікон, дверей, закупівлі меблів, комп’ютерної техніки, лабораторного обладнання, які були ушкоджені в результаті обстрілу.

Не зважаючи на всі складнощі воєнного часу, 20 державних фітосанітарних лабораторій продовжують повною мірою виконувати свої функції і якісно та своєчасно проводять фітосанітарну експертизу, дотримуючись встановлених законодавством термінів.

Внаслідок того, що після початку введення воєнного стану логістичні ланцюжки експорту рослинної продукції змінились, в деяких фітосанітарних лабораторіях здійснився перерозподіл навантаження. Зокрема, у державній установі «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» з віддаленим робочим місцем в м. Ізмаїл, з урахуванням суттєвого збільшення обсягу вантажів через порти Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайський, які здійснюють відвантаження зерна на експорт та реекспорт, значно збільшилась кількість проведених фітосанітарних експертиз. Для забезпечення оперативного та своєчасного проведення фітосанітарної експертизи більшої кількості зразків об’єктів регулювання у лабораторії м. Ізмаїл, Одеська обласна фітосанітарна лабораторія вже відрядила додаткову кількість спеціалістів для проведення експертизи з Одеси.

Також слід зазначити, що чинним законодавством (постанова Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 №1177) передбачено організацію роботи державних фітосанітарних лабораторій у вихідний, святковий день чи позаробочий час.

Уповноважені державні фітосанітарні лабораторії, які включені до Переліку фітосанітарних лабораторій, з 2021 року впровадили у виробничу експлуатацію інформаційну автоматизовану систему (ІАС) «LIMS Браво-Лабораторія» та нині працюють у ній. Система LIMS у своєму комплексі має модуль обміну з Національною базою лабораторних досліджень Держпродспоживслужби, до якої передають всі дані щодо проведення фітосанітарної експертизи в онлайн-режимі.

Перелік фітосанітарних лабораторій опубліковано на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби: у розділі «Фітосанітарія, контроль у сфері насінництва та розсадництва», підрозділі «Фітосанітарні лабораторії»

Високу кваліфікацію фахівців українських державних фітосанітарних лабораторій підтверджує їх наявність у базі діагностичних лабораторій Європейської і Середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР). Крім того, фахівці державних фітосанітарних лабораторій беруть активну участь у розробці міжнародних стандартів з діагностики ЄОЗР.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності