Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

ВРУ схвалила «митний безвіз» з ЄС та приєднання України до системи NCTS

16 Серпня 2022 11:08

ВРУ схвалила «митний безвіз» з ЄС та приєднання України до системи NCTS

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо деяких питань виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», реєстр. №7420.

Законом унормовуються з європейським законодавством положення Митного кодексу України, зокрема стосовно транзиту, тимчасового зберігання, гарантій, запроваджується європейська система прийняття рішень митних органів, «право бути почутим», процедура розгляду скарг та їх адміністративного оскарження, процедура кінцевого використання, запроваджується можливість користуватися спрощеннями підприємствами з від'ємними чистими активами та пониженими показниками платоспроможності для критерію «стійкий фінансовий стан».

Ухваленим Законом передбачено наступне:

1. Погодження положень Митного кодексу України відповідно до митного законодавства ЄС для запровадження NCTS.

2. Реінжиніринг програми АЕО в Україні:

  • спрощення доступу АЕО до програми;
  • доступ до спрощень підприємствам без отримання статусу АЕО (уповноважені одержувачі, відправники, загальні гарантії);

3. Можливість застосування спрощень «процедура випуску за місце знаходженням» та «спрощене декларування» на авторизованих об’єктах.

4. Зміни підходу до гарантування та вимог до гарантів (банки, страховики, незалежні фінансові посередники), можливість видачі гарантій на всі митні процедури.

5. Оновлення системи ухвалення рішень митних органів та запровадження нових можливостей для бізнесу під час подання заяв та ухвалення рішень митними органами:

  • новий Порядок розгляду заяв підприємств та видання рішень митними органами;
  • удосконалення процедури оскарження рішень митних органів та нові можливості в адміністративному оскарженні;
  • широке застосування принципу «права бути почутим».

6. Запровадження процедури кінцевого використання та встановлення знижених (до 0%) ставок мита на імпортні товари, які будуть використані за цільовим призначенням, зокрема й для виробництва готової продукції;

7. Запровадження електронного документообігу та роботи електронних сервісів митних органів тощо.

З презентацією змін до Митного кодексу можна ознайомитись на сайті Міністерства фінансів України за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності