Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Кредитна програма для експортерів: надано 188 млн грн підтримки

09 Серпня 2022 10:02

Кредитна програма для експортерів: надано 188 млн грн підтримки

За перші 50 днів діяльності Програма доступного фінансування для експортерів під час війни «Кредити на виконання зовнішньоекономічних договорів за спрощеною процедурою» банки-партнери Експортно-кредитного агентства опрацювали 22 заявки підприємців. З них підтримано було 18 заявок на загальну суму 58,57 мільйона гривень.

Сума експортних контрактів, виконання яких було прокредитоване, складає 188,016 мільйона гривень.

У роботі банків наразі перебувають 20 заявок експортерів на загальну суму передекспортного фінансування 88,145 мільйона гривень.

Усі зовнішньоекономічні угоди, виконання яких було прокредитоване у рамках програми, були укладені з європейськими контрагентами. Позики отримали підприємці з Івано-Франківщини, Рівненщини, Запоріжжя та Одещини, які експортують паперові пакети, дерев’яні вироби, твердопаливні котли, паркетну дошку, комплектуючі для меблів, а також смажене насіння соняшника.

«Відновити експорт в умовах війни складно, але життєво необхідно. Нам потрібне зростання експортної виручки для стабілізації макроекономічної ситуації, підтримки курсу гривні, фінансування обороноздатності нашої армії. Саме тому, в умовах зменшення та здорожчання фінансового ресурсу, державою була напрацьована можливість кредитувати бізнес, який працює на зовнішніх ринках, на пільгових умовах – без, так званої, твердої застави та за вартістю програми «Доступне фінансування під 5-7-9%». І ми бачимо результат: кожна гривня, надана підприємцю на виконання експортного контракту, приносить у підсумку більше, ніж три гривні експортної виручки. А це – валютні надходження до держави, так потрібні сьогодні, щоб перемогти», – прокоментував результати перших 50 днів програми в.о. голови правління ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» Руслан Гашев.

Нагадаємо, державна програма портфельного страхування кредитів за спрощеними вимогами до застави під час війни, яку реалізують банки спільно з Експортно-кредитним агентством, дозволяє страхувати ризики виконання зобов’язань за позикою для виконання зовнішньоекономічного контракту. Максимальна сума кредиту в рамках програми – 20 мільйонів гривень. Поєднання цієї програми з «Доступними кредитами 5-7-9%» дозволяє залучати кредитування на пільгових умовах.

ЕКА також може покрити фінансові ризики за наданою експортером відтермінуванням платежу за контрактом іноземному контрагенту в розмірі до 85% від суми експортного договору.

Подати заявку на отримання доступного кредиту експортер може на порталі Експортний напрям Дія.Бізнес.

Станом на 5 серпня через портал вже надійшла 141 заявка.

Скористатися програмою вже можуть клієнти трьох державних банків АТ «Ощадбанк», АБ «УКРГАЗБАНК» та АТ «Укрексімбанк».

Експортно-кредитне агентство продовжує роботу над розширенням переліку банків-партнерів програми.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності