Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Передекспортне фінансування в умовах війни: доступні можливості. Реліз круглого столу в Рівному

04 Серпня 2022 09:25

Передекспортне фінансування в умовах війни: доступні можливості. Реліз круглого столу в Рівному

Експортно-кредитне агентство спільно з Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України (USAID КЕУ)» провели третій круглий стіл на тему: «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку». Захід відбувся у Рівному на запрошення та за підтримки Рівненської військової обласної адміністрації.

Представники малого та середнього експортоорієнтованого бізнесу регіону, а також підприємств, які були релоковані до Рівного, спільно з співробітниками банків, які вже надають передекспортні кредити або ж планують розвивати цей напрямок у майбутньому, обговорили роль доступного фінансування у відновленні та стимулюванні розвитку експортної діяльності в умовах війни. Зокрема, мова йшла про новий продукт, який ЕКА реалізує спільно з АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та АТ «Укрексімбанк» – портфельне страхування передекспортного кредитування – що дозволяє українським виробникам отримати кредит на виконання зовнішньоекономічного договору без застави.

Від Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» з вітальним словом виступила менеджерка проєкту Наталя Петрова. Вона зазначила, що USAID системно підтримує розвиток українського бізнесу, зокрема в частині їх експортної діяльності. Тому Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» об’єднує зусилля з ПрАТ Експортно-кредитне агентство (ЕКА), щоб допомогти українським банкам надавати фінансування компаніям, які хочуть розпочати експортувати або бажають розширити свій експорт на вже освоєних або нових ринках.

В.о. голови правління Експортно-кредитного агентства Руслан Гашев зазначив, що продукт портфельного страхування експортних кредитів вже має попит експортерів.

«Загалом завдяки портфельному страхуванню кредитів на виконання зовнішньоекономічних договорів було підтримано експорту майже на 100 мільйонів гривень», – підкреслив Руслан Гашев.

Доступні кредити на виконання експортних контрактів сьогодні вже отримують клієнти трьох банків – АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та АТ «Укрексімбанк». Експортно-кредитне агентство працює над збільшенням кількості банків-партнерів цього продукту. Зокрема, в активній стадії переговори з АТ «ПриватБанк» та ПАТ «Креді Агріколь Банк», представники яких також взяли участь в круглому столі у Рівному.

Важливо, що беззаставне передекспортне фінансування можна комбінувати з іншими кредитними продуктами банків, а також іншими програмами державної підтримки, зокрема з портфельними гарантійними інструментами (наприклад, гарантії Фонду розвитку підприємництва) та програмою «Доступні кредити під 5-7-9%».

Сім експортерів у Рівному скористались такою можливістю і отримали кредити на виконання експортних угод під 0% річних.

Голова правління ПрАТ «Дубенський завод гумово-технічних виробів» Костянтин Юрков підкреслив: «Продукт надзвичайно актуальний. Ми чекали, коли ЕКА запустить цей продукт, і як тільки були ухвалені зміни до законодавства, зокрема розширені коди товарів, експорт яких може бути підтриманий ЕКА, ми відразу прийшли в банк за фінансуванням. Ми були першими не лише у Рівному, хто скористався новим інструментом фінансової підтримки експорту під час дії воєнного стану, але й першими в Україні серед клієнтів Укргазбанку”, – зазначив експортер.

Залишити заявку на кредит на умовах страхування його в ЕКА можна через портал Експортний напрям Дія.Бізнес.


ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА) – це відкрита, клієнтоорієнтована державна компанія, яка допомагає українським експортерам бути конкурентними на світовому ринку. ЕКА працює лише з експортерами товарів і послуг та не підтримує сировинний експорт.

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності