Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Основні підсумки 12-ї Конференції міністрів Світової організації торгівлі

20 Червня 2022 16:05

Основні підсумки 12-ї Конференції міністрів Світової організації торгівлі

З 12 до 17 червня 2022 року у Женеві відбулась 12-та Конференція міністрів СОТ, активну участь у якій взяла делегація України під головуванням заступника міністра економіки України – Торгового представника України Тараса Качки.

Під час конференції члени СОТ провели дискусії і переговори з основних питань порядку денного, зокрема у рамках тематичних сесій, присвячених реагуванню СОТ на пандемію, продовольчій кризі, реформуванню торгівлі у сфері сільського господарства, субсидуванню у галузі рибальства, електронній комерції, а також реформуванню СОТ.

Делегація України в рамках Конференції представила принципову позицію щодо важливих для нашої країни питань, а саме:

  • необхідності консолідації зусиль міжнародної торговельної спільноти для припинення тривалої військової агресії рф проти України;
  • пошуку консенсусу членами СОТ щодо питань, орієнтованих на майбутнє і розвиток;
  • пріоритетності розгляду питань сільського господарства для України та підтримки реформ у цій сфері, спрямованих на встановлення справедливої глобальної торговельної системи;
  • загрози російської військової агресії в Україні продовольчій безпеці світу;
  • необхідності досягнення спільної мети щодо забезпечення доступності, збільшення обсягів виробництва і постачання вакцин, необхідних для боротьби з пандемією COVID-19;
  • підтримки завершення роботи над угодою про скасування (обмеження) субсидій у галузі рибальства;
  • підтримки ініціатив, спрямованих на покращення роботи органів СОТ, та реформування організаці.

Також делегація України провела двосторонні зустрічі з низкою делегацій членів СОТ, зокрема Австралії, Великої Британії, ЄС, ЄАВТ, Канади, Сінгапуру, США, Японії. У ході зустрічей сторони окреслили пріоритетні напрями подальшої співпраці у рамках СОТ, обговорили актуальні питання і перспективи торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва. Українська делегація запросила міжнародних партнерів приєднатися до повоєнної відбудови економіки України у рамках ініціативи United24, започаткованої Президентом України В. О. Зеленським.

На зустрічах із представники України закликали колег з Данії, Нідерландів, Німеччини, Чехії та Швеції підтримати рішення надання нашій країні статусу кандидата на членство в ЄС та почати відповідні переговори про вступ.

Під час зустрічі з міністром торгівлі Великої Британії глава делегації України приділив увагу перспективам розвитку двосторонньої торгівлі, зокрема – укладання договору про цифрову торгівлю. Обговорення питань лібералізації торгівлі та цифрової торгівлі стали основним акцентом у ході зустрічі з міністром торгівлі Сінгапуру. Крім цього, делегація Сінгапуру відзначила готовність цієї країни стати хабом для торгівлі українською продукцією в Азії.

У фокусі особливої уваги зустрічі з міністром торгівлі Сенегалу, що головує в Африканському Союзі цього року, були питання продовольчої безпеки і розуміння справжніх причин проблем із продовольством. Україна докладає зусиль для забезпечення експорту продовольчих товарів до країн Африки.

У рамках зустрічі з державами-членами ЄАВТ українська делегація порушила питання оновлення Угоди про вільну торгівлю та скасування ввізних мит на товари походженням з України з метою підтримки українських виробників терміном на 1 рік. Відповідний запит буде розглядатися найближчим часом у рамках інституцій ЄАВТ. При цьому міністр закордонних справ Ісландії Тордіс Гільфадоттір поінформувала про прогрес у підготовці рішення з цього питання.

Під час зустрічі з представниками Австралії делегація України звернулися із наполегливим проханням включити Україну до списку країн-бенефіціарів Австралійської системи тарифних преференцій, яка надає право компаніям цих країн сплачувати нижчі ввізні мита при ввезенні продукції до Австралії. У контексті поглиблення торговельно-економічного співробітництва та збільшення експорту української продукції українська сторона запропонувала розглянути можливість розпочати переговори щодо укладання Угоди про вільну торгівлю між Україною та Австралією.

У рамках зустрічі з виконавчою директоркою Міжнародного торговельного центру (МТЦ) Памелою Коук-Хамільтон було досягнуто домовленостей про надання МТЦ підтримки українським мікро-, малим та середнім підприємствам, внутрішньо переміщеним особам, біженцям та репатріантам, а також надання допомоги в облаштуванні прикордонних пунктів пропуску України, зокрема комплектування та введення в експлуатацію розташованих на них лабораторій.

Також за ініціативи Генеральної директорки СОТ др. Нгозі Оконджо-Івеали відбулась коротка робоча зустріч із заступником міністра економіки України – Торговим представником України Тарасом Качкою, яка була присвячена питанням ефективного функціонування СОТ, досягнення вагомих результатів у ході 12-ої Конференції міністрів та пріоритетів роботи членів організації на період після Конференції.

За результатами 12-ої Конференції міністрів СОТ було прийнято низку документів, з якими можна ознайомитись за посиланням.

Тексти та відео виступів глав делегацій членів СОТ, зокрема й України, під час відкриття 12-ї Конференції міністрів розміщені на сайті СОТ.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності