Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна планує експортувати 60 млн тонн зерна у 2021/2022 році

25 Листопада 2021 17:07

Україна планує експортувати 60 млн тонн зерна у 2021/2022 році

Україна продовжує нарощувати експорт зерна на зовнішні ринки. Зокрема, у 21/22 маркетинговому році Україна має намір експортувати понад 60 млн тонн зерна. Серйозним викликом в цьому питанні є забезпечення пропускної здатності морських портів.

Таку думку висловив заступник міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка 18 листопада 2021 року під час круглого столу Міжнародної ради щодо зерна «Логістика, рушійні сили, ланцюг постачань та стійкість інфраструктури у світовій торгівлі зерном» у рамках Глобальної зернової конференції – 2021 у Женеві (Швейцарія).

«Ще 10 років тому питання пропускної здатності українських морпортів викликало жваві дискусії, однак останні п’ять років їх потужність збільшилася – з 49,3 млн тонн у 2016 році до 81,5 млн тонн у 2021-му році. Сектор морських перевезень діє без затримок, у той час, коли ми спостерігаємо волатильність цін на залізничні перевезення. У цьому контексті стратегія українського Уряду спрямована на розвиток інфраструктури, щоб зацікавити інвесторів цією галуззю», - зазначив заступник міністра Тарас Качка.

Він додав, що зростання світового попиту на тлі послаблення карантинних обмежень підняло ставки на вантажні перевезення до багаторічних максимумів і збільшило доходи галузі. Це створює можливості для додаткових інвестицій у новітні технології, цифровізацію, автоматизацію тощо. Впровадження нових технологій сприятиме стійкості ланцюгів постачання і логістики, підвищенню прозорості та доступності даних, оптимізації витрат на експлуатацію та обслуговування, відповідності вимогам з декарбонізації.

Тарас Качка також зазначив, що в контексті ефективного використання нових можливостей Україна здійснює низку заходів у рамках Угоди з СОТ про спрощення процедур торгівлі. Йдеться про запровадження механізму «Єдиного вікна» для міжнародної торгівлі, інституту АЕО – авторизованого економічного оператору, режиму спільного транзиту.

Завершення процесу імплементації Угоди забезпечить спрощення ведення зовнішньоекономічної діяльності шляхом переведення взаємодії бізнесу з митними та контролюючими органами у новий формат. Це дозволить забезпечити входження України до переліку топ країн з найбільш безпечними та комфортними умовами ведення бізнесу.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності