Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Держмитслужба відкриває доступ до зведених даних товарообігу країни у форматі відкритих даних

26 Серпня 2021 16:51

Держмитслужба відкриває доступ до зведених даних товарообігу країни у форматі відкритих даних

Відтепер усі статистичні дані Держмитслужби щомісяця публікуються на Порталі відкритих даних www.data.gov.ua та доступні для автоматизованого аналізу.

Бізнес та всі зацікавлені сторони можуть завантажувати відкриті дані Держмитслужби до власної аналітичної системи єдиним масивом. Доступ до цих даних є безкоштовним.

Що було зроблено:

  • Опубліковано на Порталі відкритих даних знеособлену зведену інформацію для статистичний цілей, починаючи з 2017 року.
  • Налаштовано автоматичне щомісячне оновлення статистичних даних «Раніше дані Митниці знаходилися в одній системі, а дані компанії – в іншій системі. Для того, щоб проаналізувати ситуацію, потрібна була ручна робота – скачувати окремі таблички з ресурсів Держмитслужби та закачувати їх до своєї аналітичної системи. А відтепер з'явилася можливість цю роботу автоматизувати», - зазначає Володимир Чугай, експерт EU4PFM. Опублікований набір даних зокрема:
  • Має 17 агрегованих показників (навть ті, які не було відкрито у даних щодо конкретних експортно-імпортних операцій).
  • Має 9 розрізів даних.
  • Показники представлено у двох мовах: українській та англійський
  • Показники представлено у двох валютах: UAH та USD.

Зараз всі ці дані можна одразу завантажити в своє аналітичне рішення. Це надає доступ до них в рамках задач, які вирішує аналітик компанії, та створює підґрунтя для розвитку великого переліку важливих для бізнесу та державних установ аналітичних рішень – наприклад, виявлення ризиків за контрагентами, аналіз ринку, його трендів тощо.

Як відомо, формат відкритих даних дозволяє працювати на рівні «машина-машина».

Які дані митниці зараз вже доступні:

  • Експортно-імпортні операції, починаючи з 13 лютого 2020 (наразі, це ~4+М операцій);
  • Кожна експортно-імпортна операція містить інформацію з 17 граф митної декларації;
  • Знеособлена зведена інформація для статистичних цілей, починаючи з 2017 року.

Як повідомлялося раніше, КМУ своєю постановою встановив порядок публікації відкритих даних Держмитслужби.

Пропозиції та зауваження щодо роботи сервісів відкритих даних Держмитслужби прохання надсилати на service-desk@customs.gov.ua

Як відомо, реформа Митниці передбачає запровадження нових ІТ рішень для модернізації сервісів та процесів її роботи – ІТ трансформацію. IT трансформація Митниці передбачає 6 головних напрямків, які є також складовими проекту «е-Митниця» https://plan2.diia.gov.ua/projects. Запуск і підтримку сервісів відкритих даних Держмитслужби передбачено напрямком «Публічна звітність і аналітика»; він реалізується за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах/TAPAS», який фінансував розробку IT рішення, а також Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM).

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності