Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Держмитслужба відкриває інформацію щодо експортно-імпортних операцій у форматі відкритих даних

18 Червня 2021 14:17

Держмитслужба відкриває інформацію щодо експортно-імпортних операцій у форматі відкритих даних

Держмитслужба відкрила один із найочікуваніших наборів даних щодо експортно-імпортних операцій суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності у форматі відкритих даних через АРІ. Відтепер дані митних декларацій (знеособлені) можна скачати цілком легально, і до того ж в режимі реального часу, а також автоматизувати низку завдань щодо їх аналізу. Знайти їх можна безкоштовно за посиланням.

Дані за конкретними експортно-імпортними операціями є одні з найбільш закритих у світі і часто оприлюднюються тільки як зведені статистичні показники. Україна стала однією з перших країн світу, що публікує дані за конкретними експортно-імпортними операціями на рівні граф митної декларації.

Які дані стали доступними?

  • Експортно-імпортні операції, починаючи з 13 лютого 2020 (наразі це близько 4 мільйонів операцій)
  • Кожна експортно-імпортна операція містить інформацію з 17 граф митної декларації
  • Знеособлена зведена інформація для статистичних цілей, починаючи з 2017 року (очікується незабаром)

В Україні тривалий час бізнес не мав доступу до даних зовнішньоекономічної діяльності країни у форматі відкритих даних. Для аналізу ринку необхідно було інвестувати час у збір, підготовку даних і лише потім на аналіз та прийняття рішення. У результаті підприємці не могли ухвалювати оперативні та зважені рішення про відкриття та розвиток бізнесу в Україні.

Які завдання можна вирішити на базі відкритих даних митниці?

  • Відкриті дані допомагають споживачам ухвалювати кращі рішення, даючи їм доступ до повнішої інформації про ринок (структуру, ринки збуту, тенденції).
  • Нові товари, сервіси та бізнес-моделі можна створювати з використанням відкритих даних (наприклад, рішення з аналітики ринку, довідник з історичними даними щодо оформлення товарів (об'єми, вартість, квоти тощо).
  • Бізнес і державні органи влади можуть знаходити нові способи підвищувати ефективність взаємодії завдяки доступу до відкритих даних (наприклад, взаємодії щодо питань митної вартості, квот тощо).

Пропозиції та зауваження щодо роботи сервісів відкритих даних Держмитслужби прохання надсилати на: service-desk@customs.gov.ua

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності