Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Експерти місії ЄС у першому звіті дали позитивну оцінку щодо високого ступеня імплементації українського законодавства до європейського

20 Травня 2021 15:17

Експерти місії ЄС у першому звіті дали позитивну оцінку щодо високого ступеня імплементації українського законодавства до європейського

У травні завершилася робота першої попередньої оціночної місії ЄС, за результатами якої представлено перший офіційний звіт. Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Цей звіт є фундаментом для подальших дій щодо завершення транспозиції нормативних документів ЄС; уточнення перекладів та таблиць відповідності, а також для подальшого аудиту роботи національної інфраструктури якості.

Так, експерти оцінили рівень транспозиції кожного з 80 нормативних актів ЄС, імплементація яких буде потрібною для укладання угоди з «промислового безвізу». Слід зазначити, що перелік нормативних актів, які підлягали оцінці, було розширено на нормативні акти щодо екологічного маркування та екодизайну.

Щодо 67 документів, експерти дійшли висновку, що законодавчі акти ЄС належним чином транспоновані, а ще над 13 документами триває робота; щодо 6 з них було надано проекти відповідних нормативних актів ЄС.

Експерти ЄС надали дуже важливі рекомендації щодо нюансів транспозиції документів ЄС у національне законодавство, перекладу термінології, підготовки таблиць відповідності тощо.

Вони також визначили блок питань, які необхідно врегулювати на стадії підготовки до укладання угоди, зокрема щодо визнання маркування СЕ, участі у системах RAPEX і ICSMS. Цей блок питань потребуватиме спільних дій України та ЄС щодо підготовки України до залучення до системи технічного регулювання ЄС.

Також фахівці дійшли висновку, що національна інфраструктура якості працює на основі норм і принципів ЄС. Цей висновок дає зелене світло для наступного етапу в узгодженому плані дій укладання АСАА - оцінки роботи інституцій. Відтак у найближчі тижні розпочнеться комплексний аудит роботи усіх інституцій в сфері технічного регулювання.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності