Customize Appearance

Text Size

Letter Spacing

Color

Export

Особливості експорту рослинної продукції

img

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів інформує, що з метою забезпечення виконання спеціальних фітосанітарних вимог країн-партнерів у міжнародній торгівлі (країни Європейського Союзу, Китайська Народна Республіка, Канада, Ізраїль, Турецька Республіка тощо) та завчасної організації обстеження території України пропонує суб’єктам господарської діяльності та іншим зацікавленим особам звернутися до її територіальних органів задля надання інформації про заплановані площі та кількість полів (у розрізі культур), які будуть обстежувати у період вегетації 2025 року. Про це повідомляє  Держпродспоживслужба.

 

Держпродспоживслужба звертає увагу, що відповідно до низки міжнародних договорів України та фітосанітарних заходів країн-імпортерів української продукції рослинного походження, фітосанітарний сертифікат можуть видавати виключно на продукцію, яку було обстежено у період вегетації або із місця виробництва, або виробничої ділянки, вільних від певних шкідливих організмів.

Зокрема, відповідно до Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки експортні партії ячменю повинні формуватися лише з місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від карликової сажка пшениці (Tilletia controversa).

Також Держпродспоживслужба повідомляє, що в цьому році між Україною та Китаєм підписано Протокол щодо експорту українського гороху. Відповідно до підписаного міжнародного договору України посіви гороху підлягають обстеженню протягом періоду вегетації.

Нагадаємо, що експорт рослин та продукції рослинного походження можливий виключно за умови виконання фітосанітарних заходів країн-імпортерів.