Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

8-ме засідання Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі

05 Грудня 2023 10:09

8-ме засідання Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі

Відбулось 8-ме засідання Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі (КАТС). Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Українську делегацію очолив заступник міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка, сторону ЄС – в.о. директора директорату з питань сусідніх країн, промисловості, товарів, регуляторного співробітництва та державних закупівель Леон Дельво.

Основні результати засідання:

  • Сторонами ухвалено спільні рішення Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі про позитивну оцінку виконання етапу 1 та етапу 2 Додатка XXI-A до глави 8 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони;
  • Обговорено прогрес у виконанні сторонами Пріоритетного плану дій з імплементації поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Україна – ЄС на 2023-2024 рр.;
  • Визначено подальші кроки з метою укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА);
  • Підведено підсумки засідань підкомітетів з питань санітарних та фітосанітарних заходів, географічних зазначень, торгівлі та сталого розвитку;
  • Обговорено чутливі питання двосторонніх торговельних відносин.

У ході засідання було обговорено комплекс питань, пов’язаних з імплементацією Розділу IV «Торгівля та питання, пов’язані із торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За даними міністерства, сторони відзначили, що оновлений пріоритетний план дій щодо посиленої імплементації угоди про вільну торгівлю на 2023-2024 рік є ідеальним прикладом того, як торгова частина Угоди про асоціацію дозволяє одночасно створювати більше можливостей для взаємної торгівлі і забезпечувати повне виконання вимог для членства України в ЄС.

Також українська сторона наголосила на тому, що основою економічної інтеграції України та ЄС є лібералізація торгівлі. Рішення ЄС щодо повного скасування тарифів на українські товари на додаток до лібералізації, передбаченої Угодою про асоціацію, дало політичний сигнал українському бізнесу.

Увагу також приділено питанню щодо блокування польськими перевізниками пропускних пунктів поблизу українсько-польського кордону. Українська сторона наголосила, що транзит через територію ЄС у нинішніх умовах є ключовим маршрутом експорту української продукції на міжнародні ринки, і дії польських перевізників можуть поставити під загрозу сталість міжнародних постачань українського зерна та інших товарів.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності