Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Перемовини щодо розблокування пунктів пропуску на кордоні з Польщею

20 Листопада 2023 18:04

Перемовини щодо розблокування пунктів пропуску на кордоні з Польщею

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з Міністерством інфраструктури Польщі та директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності провели перемовини на пункті пропуску «Дорогуськ». Ключове питання – напрацювання спільних рішень для розблокування кордону. Про це повідомляє Мінінфраструктури.

Українську делегацію представляв заступник міністра Сергій Деркач, представники Державної прикордонної служби та Державної митної служби. З польського боку участь взяли міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик, державний секретар Міністерства Рафал Вебер, представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства фінансів, митних та прикордонних служб. Директорат ЄС (DG MOVE) представляла керівниця – Магда Копчинська. Долучились представники офісу єврокомісара з питань транспорту.

Як зазначено, ключова вимога протестувальників – це повернення до системи дозволів, але ця вимога виконана бути не може, про що заявила українська сторона, а в DG MOVE наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС буде діяти щонайменше до 30 червня 2024 року.

У результаті перемовин сторони напрацювали спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам, однак вони пропозиції не погодили. Сторони продовжують пошук рішень, які б дозволили вирішити ситуацію.

Наразі Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з профільними асоціаціями та перевізниками створило Штаб допомоги українським водіям. Його ключове завдання – забезпечити людей їжею, питною водою, медикаментами та пальним.

Як подає міністерство, за кожним з трьох пунктів перетину кордону закріплений координатор, який збирає потреби і знаходиться на постійному звʼязку з водіями. Також цілодобово працює гаряча лінія Укртрансбезпеки: +38 (067) 120 0483.

На кордоні вже працює ініціативна команда, яка має 11 тисяч наборів для харчування, питну воду та необхідні ліки. Про додаткові потреби можна зазначити у гугл-формі.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності