Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Дослідження «Огляд санкційних обмежень щодо російського чавуну та руд чорних металів»

17 Листопада 2023 15:32

Дослідження «Огляд санкційних обмежень щодо російського чавуну та руд чорних металів»

Команда підтримки реформ Міністерства економіки України (Reform Support Team Mineconomy, RST ME) за участі департаменту санкційної політики міністерства, Київської школи економіки та GMK Center у рамках проєкту «Export Booster» підготували дослідження «Огляд санкційних обмежень щодо російського чавуну та руд чорних металів». Про це повідомляє Мінекономіки.

За даними дослідження, Україна має можливості до експортозаміщення російських постачань чавуну та залізної руди на європейському ринку

Росія є одним із найбільших світових експортерів чавуну та залізної руди; посідає 2-ге місце у світі за експортом чавуну та 9-те місце за обсягом експорту залізних руд. Не дивлячись на це, Європейський Союз утримався від запровадження санкцій щодо імпорту цих категорій, хоч це питання обговорювали перед запровадженням кількох санкційних пакетів ЄС.

Як зазначено, накладання санкцій на ввіз чавуну та залізної руди в Європейському Союзі може як стати додатковими можливостями для українських виробників, так і внести ще більшу нестабільність для російської економіки.

«Україна є потенційним постачальником залізної руди та чавуну для європейського ринку. Станом на вересень 2023 року в Україні простоюють п'ять доменних печей загальною потужністю близько 6-7 млн тонн. Зараз вони працюють на знижених потужностях, приблизно на 50%. Згідно з даними за січень-липень 2023 року, цього року Україна може збільшити експорт чавуну приблизно до 1,5 млн тонн. Активація потужностей залежить від подолання матеріально-технічних обмежень і забезпечення стабільного постачання електроенергії та води», – розповів заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Дослідження містить такі розділи:

  • Запроваджені санкції та інші заходи;
  • Позиція росії в світовому експорті ливарного чавуну та залізних руд;
  • Оцінка заміщення російського ливарного чавуну на ринку ЄС;
  • Оцінка заміщення російської залізної руди на ринку ЄС;
  • Рекомендовані дії.

Більш детально з дослідженням можна ознайомитися за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності