Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Макроекономічний моніторинг України від ІЕД: міжнародна торгівля

15 Вересня 2023 14:21

Макроекономічний моніторинг України від ІЕД: міжнародна торгівля

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) підготував черговий випуск Макроекономічного моніторингу України (МЕМУ), в якому представлено основні цифри, тенденції та події серпня 2023 року.

Зокрема, дослідження містить місячний огляд і короткий аналіз ключових заходів та статистичних даних щодо міжнародної торгівлі.

Так, у серпні український товарний експорт склав 2,7 млрд дол. США, збільшившись на 0,3 млрд дол., порівняно з липнем, коли формально припинила діяти Чорноморська зернова ініціатива («зернова угода»). Як подано у виданні, відновлення показників експорту відбулося завдяки активізації торгівлі продовольчими товарами, тоді як експорт непродовольчих товарів зберігся на рівні 1,1 млрд дол. Водночас серпневий експорт все ще був помітно нижчим за середньомісячний показник останніх дванадцяти місяців (3,3 млрд дол.), не кажучи вже про показники до повномасштабної військової агресії рф.

Як зазначено, у цілому за перші вісім місяців 2023 року експорт товарів України становив 24,5 млрд дол., що на 15% менше, ніж у січні-серпні 2022 року.

Натомість динаміка імпорту залишається сталою. У серпні Україна імпортувала товарів на 5,5 млрд дол., тоді як в цілому за вісім місяців року імпорт склав 41,1 млрд дол. США (+19% дпр). Дефіцит торгівлі товарами сягнув 16,6 млрд дол.

Після припинення дії зернової угоди знову почала змінюватись географія українського товарного експорту. Після початку повномасштабної російської агресії роль ЄС стрімко зросла внаслідок зміни логістичних маршрутів, додаткових торговельних преференцій та міграції. Максимум був досягнутий у квітні 2022 року, коли частка ЄС сягнула 82%, після чого почався процес поступового вирівнювання експортних потоків й частка ЄС знизилась до 59% у квітні 2023.

Однак сповільнення, а з липня повне припинення дії «зернової угоди» змінили цю динаміку. У серпні частка ЄС сягнула 73%, фактично повернувшись до рівня початку літа 2022, тоді як різко скоротився експорт до Туреччини, Китаю та інших країн, постачання товарів до яких вимагає морської логістики.

Як відзначають автори, вартість експорту до ЄС залишається нижчою за минулорічні показники через чинні обмеження імпорту українських сільськогосподарських товарів п’ятьма сусідніми країнами.

У серпні 2023 Україна експортувала до ЄС товарів на 2,0 млрд дол., порівняно з 2,2 млрд дол. у середньому за останні дванадцять місяців.

ІЕД готує публікацію Макроекономічного моніторингу України за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Економіка України під час війни та підтримка українців, постраждалих від війни».

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності