Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

ЕКА провело вебінар для експортерів товарів легкої промисловості – «Амбасадорів Хмельницького»

28 Серпня 2023 17:14

ЕКА провело вебінар для експортерів товарів легкої промисловості – «Амбасадорів Хмельницького»

Нещодавно відбувся онлайн-семінар на тему: «Залучення фінансування та управління фінансовими ризиками експортної діяльності для підприємств легкої промисловості».

Захід організовано Експортно-кредитним агентством спільно з ГО «Ріст інновацій» за підтримки Хмельницької міської ради у межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що впроваджується німецькою федеральною компанією GIZ Ukraine за фінансової підтримки Європейського Союзу та уряду Німеччини. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Оксана Новодон, проєктна координаторка GIZ, розповіла про можливості програми «EU4Bussiness» для МСП. За її словами, проєкт «Амбасадори Хмельницького», у рамках якого реалізується цей вебінар, показав хороші результати та буде мультиплікований на Вінницю, Івано-Франківськ та Миколаїв.

«Серед доступних для МСП можливостей – грантові програми, підтримка виставкової діяльності за кордоном, торговельних місій, інших експортоорієнтованих заходів, а також програми експортного консалтингу», – зазначила Оксана Новодон. Проєктна координаторка GIZ закликала учасників обов’язково ознайомитися з пропонованими ініціативами та вчасно подати заявки на участь.

Арсен Кривошея, начальник управління продажів ЕКА, у своєму виступі розповів, як використання продуктів агентства може зробити доступнішим експортне фінансування.

«ЕКА вже підтримало експорт товарів легкої промисловості на 268 млн грн. Це всього 4% у структурі підтриманого експорту і наша мета – збільшувати цю частку, особливо тому, що майже всі коди УКТЗЕД легкої промисловості підпадають за профільним законом під нашу підтримку», – заявив Арсен Кривошея.

Він також нагадав, що перевірити код на відповідність можна на сайті ЕКА за допомогою відповідного плагіна.

Представники банків-партнерів ЕКА за програмою підтримки експортерів розповіли про умови, які готові пропонувати у співпраці з ЕКА та додаткові сервіси, які у цьому випадку отримають клієнти.

«Поєднання програми «5-7-9%» зі страховими продуктами ЕКА – це найкраще, що зараз можна знайти на ринку», – запевнив заступник директора з МСБ Київської обласної дирекції Укргазбанку Сергій Чигринець. Він також повідомив, що Укргазбанк уже видав спільно з ЕКА на Хмельниччині 48 кредитів на загальну суму 234 млн грн.

Андрій Малецький, заступник директора управління Ощадбанку в Хмельницькій області, зазначив, що банк в області спільно з ЕКА надав 21 кредит на 114 млн грн, закликав учасників івенту перевірити свої коди УКТЗЕД та звернутися за фінансуванням.

«На Хмельниччині є 250 експортерів, з них 200 мають коди, які підходять для підтримки через ЕКА», – наголосив він.

Наталія Коляда, начальник департаменту розвитку корпоративного бізнесу та МСБ КредоБанку, підкреслила винятковий досвід фінустанови у роботі зі страховими продуктами, адже материнський банк у Польщі активно співпрацює з аналогом ЕКА – польським агентством KUKE. Також вона розповіла про унікальні програми банку для експортерів і нагадала про можливість звертатися за компенсацією відсотків за кредитом до місцевої влади.

«За програмою 5-7-9 ваша ставка може скласти 9% річних, а з додатковими компенсаціями знизитися фактично до нуля», – наголосила вона.

Начальник управління у роботі з клієнтами середнього бізнесу Укрексімбанку Антоніна Корнєва підкреслила у своєму виступі виняткову важливість таких заходів, як цей вебінар, адже вони дозволяють надати експортерам різнобічну і якнайповнішу інформацію про можливості отримання фінансової допомоги – від грантів до страхування.

«Це дозволяє підприємцям звернутися у правильне місце та обрати правильний інструмент на кожному етапі», – сказала вона.

Ольга Астахова, начальник відділу кредитних продуктів і процесів малого бізнесу банку ПУМБ, поділилася нюансами розгляду заявок на отримання кредиту і гарантувала надання докладних консультацій за експортним контрактом – яким вимогам він відповідає і на які пільги з ним може розраховувати підприємець.

«Місія ЕКА — зробити експортне фінансування доступним. В комбінації з програмою «Доступні кредити 5-7-9%» взяти кредит на виконання зовнішнього контракту можна від минулого року як без застави, так і за помірні відсотки. З минулого року агентство відкрило двері українським виробникам до кредитів на виконання договорів ЗЕД. Завдяки передекспортному фінансуванню виробники одягу можуть реалізовувати свої експортні контракти без передоплати та без необхідності інвестування у виконання угоди власних обігових коштів. За рахунок кредитних ресурсів підприємці мають змогу використати кризу як можливість, замінивши внутрішній ринок виходом на зовнішні. Ідеальна історія для експортера — це реалізувати застрахований в ЕКА експортний контракт за рахунок низьковідсоткового кредиту, без застави майна. Якщо ви цього ще не зробили, то саме час планувати світову експансію ваших товарів з ЕКА», – підкреслив у виступі радник ЕКА Руслан Рохов.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності