Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

ВРУ ухвалила Закон про посилення держконтролю щодо поводження з ГМО

28 Серпня 2023 12:07

ВРУ ухвалила Закон про посилення держконтролю щодо поводження з ГМО

Верховна Рада України прийняла Закон «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки», (реєстр. № 5839). Про це повідомляє ВРУ.

Документом розмежовано повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у галузі поводження з ГМО. Також удосконалено систему оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього природного середовища.

Закон створений задля гармонізації законодавства України зі законодавством Європейського Союзу. Як зазначено, це системний та комплексний перегляд чинного державного регулювання в галузі поводження з ГМО, а також здійснення державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції з метою виконання міжнародних зобов’язань України, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Для досягнення цієї мети Закон передбачає:

  • запровадження європейських механізмів державної реєстрації ГМО,
  • удосконалення вимог до маркування ГМО-продукції,
  • запровадження правил щодо її простежуваності,
  • посилення державного контролю,
  • встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій галузі.

З метою гармонізації законопроєктів і цього Закону положеннями передбачено внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки він є невіддільною частиною всього комплексу необхідних змін.

Завдяки посиленню державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції буде створено прозорі правила ведення бізнесу в цій галузі.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності