Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

ВРУ підтримала законопроєкт щодо впровадження європейських норми в українську виноградарсько-виноробну галузь

11 Серпня 2023 14:46

ВРУ підтримала законопроєкт щодо впровадження європейських норми в українську виноградарсько-виноробну галузь

Верховна Рада України ухвалила зміни до законодавства, що спрощують реєстрацію та ведення виноробного бізнесу.

Так, ВРУ підтримала за основу законопроєкт «Про виноград та продукти виноградарства» (№9139). Цей документ впроваджує європейські норми в українську виноградарсько-виноробну галузь. Про це повідомляє Верховна Рада України.

«Завдяки цьому вітчизняні виробники зможуть простіше виходити на ринки ЄС», - заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Після ухвалення закону та набуття ним чинності профільне законодавство буде гармонізовано з нормами ЄС. Зокрема буде:

  • уніфіковано терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства;
  • визначено механізм захисту на території України географічних зазначень;
  • ухвалено створення єдиного державного «Виноградарсько-виноробного реєстру»;
  • передбачено можливість державної підтримки виноградарства та виноробства;
  • встановлено принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції, визнано контролюючі установи та їх повноваження, конкретизовано санкції, які встановлюються за порушення вимог закону.

«Україна має потужний потенціал до розвитку виноробства та виноградарства. У нас є і необхідні кліматичні умови, і ґрунти, і всі інші необхідні чинники. Цим законопроєктом ми даємо поштовх до розвитку наших виробників. Також маємо дати одразу всі необхідні умови для того, щоб український продукт був конкурентоспроможним у світі. І європейські стандарти стануть цим важливим елементом», - зауважив Олександр Гайду.

За його словами, в Україні ще зміниться маркування виноробної продукції, вона стане аналогічною до європейської. Крім того, в країні з’явиться виноградарсько-виноробний реєстр, у якому будуть дані про походження винограду, ділянки з виноградниками та виробників виноробної продукції.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності