Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Адаптація законодавства України до положень права ЄС у сфері захисту рослин

10 Серпня 2023 17:17

Адаптація законодавства України до положень права ЄС у сфері захисту рослин

Нещодавно на базі підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Комітету з питань аграрної та земельної політики розпочато опрацювання до другого читання євроінтеграційного проєкту Закону України «Про державне регулювання сфери захисту рослин» (реєстр. №8340). Про це повідомляє Верховна Рада України.

Проєкт Закону підготовлено на виконання міжнародних зобов’язань України, зокрема статті 64 Угоди про асоціацію.

Як зазначено, законопроєкт передбачає консолідацію законів України «Про захист рослин», «Про карантин рослин» та «Про пестициди і агрохімікати» (у частині вимог до обігу та застосування засобів захисту рослин, далі - ЗЗР) в один документ, що враховує ключові положення законодавства ЄС у сфері здоров’я рослин та сталого поводження із ЗЗР.

Цей законопроєкт спрямовано на перезавантаження сфери захисту рослин. Це одночасно вплине на фітосанітарну безпеку, на ведення бізнесу та створення для нього нових можливостей, на розвиток технологій, і в цілому на здоров’я рослин та людей.

Важливою стратегією документа є ідентичне з ЄС регулювання цієї галузі і державний контроль, що спростить українським аграріям вихід на зовнішні ринки.

Також цим проєктом передбачено набір заходів з дерегуляції та демонополізації щодо видачі паспортів рослини, здійснення лабораторних досліджень, маркування для дерев’яного пакувального матеріалу.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності