Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

ВРУ ратифікувала Протокол до Угоди про субсидії у галузі рибальства

30 Червня 2023 13:04

ВРУ ратифікувала Протокол до Угоди про субсидії у галузі рибальства

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому проєкт «Про прийняття Протоколу про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі, Угода про субсидії у галузі рибальства» (реєстр. №0189 від 22.02.2023, внесений Президентом України).

Ухвалений Закон дозволить виконати внутрішньодержавні процедури для набрання чинності Протоколом про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі, Угода про субсидії у галузі рибальства, що матиме позитивний вплив на стійкість запасів Світового океану та рибальства.

Відповідну Угоду про рибальські субсидії було ухвалено Світовою організацією торгівлі (СОТ) в червні 2022 року.

Угода набуде чинності після її ратифікації двома третинами членів СОТ. Наразі свої ратифікаційні грамоти до СОТ вже подали Швейцарія, Сингапур, ОАЕ, Ісландія, Сейшельські острови, США, Канада, ЄС (та 27 держав-членів), Беліз, Нігерія, Китай.

«Сам текст угоди доволі простий і спрямований на уникнення субсидій, які сприяють незаконному рибальству та надмірному вилову риби. У самій системі СОТ ця угода є вкрай важливою, бо вона є частиною більш широкого порядку денного. Глобальна торгівля зараз переходить в період, коли головним барʼєром стають величезні субсидії під благородним прикриттям, здебільшого щодо захисту довкілля. Тому стратегічне завдання України це створити правильну систему фінансової підтримки бізнесу, і перш за все промисловості. Це завдання наше внутрішнє. А на міжнародному рівні ми будемо працювати над інструментами, які обмежують безрозмірні і шкідливі субсидії в інших країнах, але водночас дозволяють нам прискорено розвиватися», - пояснив заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка.

За словами Тараса Качки, СОТ зараз стоїть на роздоріжжі і сама можливість укладення глобальних угод, які стосуються всіх держав-членів, свідчить про можливість прогресу і в інших питаннях. Угода про рибальські субсидії також є важливим елементом залучення і допомоги Глобальному Півдню.

Згідно з положеннями Угоди, членам заборонено субсидування незаконного, непідзвітного і нерегульованого рибальства, надання субсидій для вилову виснажених запасів та підтримку рибальства за межами юрисдикції прибережної держави та за межами компетенції регіональних організацій з управління рибальством. Крім того, кожен член СОТ повинен виявляти належну стриманість під час надання субсидій суднам, які ходять не під його прапором, а також субсидій для вилову запасів риби, статус яких є невідомим.

Зазначена домовленість покликана обмежити шкідливий вплив субсидій на рибні запаси Світового океану, стан яких стрімко погіршується. Щорічно загальні світові обсяги субсидій для рибальства становлять близько 35 млрд дол. США.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності