Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства: позиція України щодо обмеження експорту

01 Червня 2023 16:12

Засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства: позиція України щодо обмеження експорту

29-30 травня 2023 року на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства (AgriFish) міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський закликав Європейський Союз скасувати всі обмеження на імпорт української агропродукції, введені на початку травня 2023 року. Про це повідомляє Мінагрополітики.

Міністр наголосив, що продовження з боку ЄС заборони на експорт сільськогосподарських культур з України не є вирішенням проблеми з перенасиченням прикордонних країн українським збіжжям. Натомість, таке рішення може лише поглибити проблему.

Він відзначив, що росія обов’язково скористається можливістю ще більше нашкодити Україні і перекриє морські шляхи, як зробила це відразу після рішення ЄС про обмеження.

Микола Сольський навів цифри, які свідчать, що прикордонні країни, які заборонили ввезення української сільськогосподарської продукції, насправді у 2022 році зміцнили свій експортний потенціал, наростили внутрішню переробку та підвищили конкурентоспроможність тваринницького комплексу за рахунок імпорту з України.

Він зауважив, що перед ухваленням подібних рішень необхідне проведення досліджень згідно з європейськими правилами. Очільник Мінагрополітики додав, що рішення мають відповідати положенням Угоди про асоціацію та законодавству ЄС.

Міністр аграрної політики та продовольства України закликав європейських колег підтримати ідею, яку озвучили Президент України Володимир Зеленський та Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, про створення консультаційної платформи між Україною і ЄС для забезпечення експорту української аграрної продукції.

Микола Сольський також подякував 14 міністрам сільського господарства, які підписали листа, у якому висловлено зауваження щодо підходу Єврокомісії до вирішення питання.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності