Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

У 2023 році ЕКА підтримало експорту на понад 1 млрд грн

30 Травня 2023 13:17

У 2023 році ЕКА підтримало експорту на понад 1 млрд грн

Станом на 26 травня 2023 року Експортно-кредитне агентство підтримало товарного експорту на 1,24 млрд грн. Страхова відповідальність ЕКА при цьому склала 312,07 млн грн. Це означає, що кожна гривня, наданої через ЕКА підтримки експорту у 2023 році, потенційно генерує 3,97 гривні валютної виручки.

Загалом сума, підтриманого експорту в рамках портфеля продуктів ЕКА, склала 4,43 млрд грн, з яких 4,31 млрд грн – це сума експорту, підтриманого спільно з банками партнерами:

  • у рамках портфельного страхування експортних кредитів банків-партнерів ЕКА було видано кредитів на суму 286,188 млн грн для виконання зовнішньоекономічних договорів (ЗЕД) на суму 1,271 млн грн;
  • у рамках індивідуального страхування експортних кредитів – видано 304,27 млн грн для виконання ЗЕД на суму 3,086 млрд грн.

Також експортери застрахували фінансові ризики зовнішньоекономічних договорів на 68,6 млн грн.

«Успішна діяльність Експортно-кредитного агентства свідчить, що цей інструмент може бути дуже ефективним у воєнних умовах, якщо правове поле відповідає вимогам моменту. Ми, у Міністерстві економіки, готові надалі максимально оперативно реагувати на запит бізнесу, який потребує державної підтримки і сприяння, створювати нові можливості відновлення економіки», – прокоментувала результати роботи ЕКА Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

Важливо, що основним бенефіціаром підтримки експортерів державою через ЕКА є підприємства малого та середнього бізнесу.

Зокрема, частка позик, виданих для виконання експортного контракту на страхове покриття ЕКА, для малого бізнесу в структурі кредитного портфеля банків складає 84,31%, для середнього – 9,8% і 5,88% – для мікропідприємств.

До того ж 71% таких позик складають від 1 до 5 млн грн. Ще 20,34% перевищують 5 млн грн і 8,47% – позики до 1 млн грн.

«У поточному році до числа наший банків-партнерів у програмі портфельного страхування експортних кредитів уже додалися три банки: Кредобанк, Приватбанк та ПУМБ, ще декілька почали використовувати наше покриття для індивідуальних кредитів на виконання експортних угод. Упевнений, що наступний мільярд експорту ми зможемо підтримати за ще коротший час», – зазначив в.о. голови правління ЕКА Руслан Гашев.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності