Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

ЕКА розповіло про можливості фінансової підтримки експорту під час війни для компаній-членів Американської торговельної палати в Україні

26 Травня 2023 13:07

ЕКА розповіло про можливості фінансової підтримки експорту під час війни для компаній-членів Американської торговельної палати в Україні

24 травня 2023 року фахівці ПрАТ «Експортно-кредитного агентства» (ЕКА) та представники банків-партнерів агентства з програми підтримки експортерів провели вебінар про доступні можливості фінансової підтримки експорту під час війни для компаній-членів Американської торговельної палати в Україні. Ця зустріч стала завершальною у кампанії інформування бізнес-спільнот, яку ЕКА реалізовувало за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

За словами Ігора Олехова, співголови комітету з питань банківських та фінансових послуг Американської торговельної палати в Україні та партнера CMS Cameron McKenna, наявність підтримки експорту через інструменти ЕКА – довгоочікуваний механізм, через який можна стимулювати розвиток складних галузей економіки в Україні та забезпечити довгострокові інвестиції.

«Співпраця з міжнародним бізнесом за наявності експортного фінансування може вийти на новий рівень і буде поглиблюватись. Ці інструменти будуть стимулювати міжнародні розрахунки, міжнародний факторинг, перестрахування ризиків на міжнародному ринку та багато інших механізмів, які традиційно було складно здійснити для українського бізнесу», – сказав він.

Член правління ЕКА Оксана Очеретяна нагадала, що у світі експортно-кредитні агентства – це установи, яких переважно створювали після Другої світової війни, щоби відновити економіку.

«Я тішуся, що ми маємо його вже зараз як інструмент підтримки експортерів у воєнний період, коли вони цього особливо потребують. Зараз наша задача – донести до максимальної кількості експортерів інформацію про можливості, які надає ЕКА спільно з банками. Це тим більше важливо, що вже цього року ми плануємо, окрім страхування банківських експортних кредитів, оновити продукт страхування дебіторської заборгованості, а також створити продукт страхування експортного факторингу та продукти підтримки імпортерів, що купуватимуть українські товари», – розповіла вона.

Радник ЕКА Руслан Рохов представив учасникам зустрічі всю лінійку продуктів ЕКА, якими зараз можуть скористатися експортери, а представники банків розкрили нюанси своїх програм та поділилися подробицями реалізації конкретних кейсів.

Керівник напрямку мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку у київському регіоні Євген Панченко розповів про вже погашений експортером з Київщини кредит для виробника харчової пластмаси та плівки на суму 5 млн грн за контрактом з Угорщиною, про 15,3 млн грн для сумського виробника ефірних олій за 0% ставку на час дії воєнного стану та чернівецького меблевика з кредитом на 1 млн грн за постачання до Болгарії. Він також уточнив, що попереднє рішення про видачу фінансування та його розмір може бути ухвалено за один робочий день, а період до отримання коштів триває орієнтовно місяць.

Заступник голови Київської обласної дирекції Укргазбанку Сергій Чигринець розповів про історію участі банку в програмі від її старту та засвідчив підвищення загального рівня обізнаності бізнесу про фінансові інструменти для експортерів. За його словами, банк уже видав малому бізнесу 38 експортних кредитів на суму майже 168 млн грн, і навів приклад компанії-виробника смарт-камінів, який релокував виробництво до Чернівців, та отримав кредит на 4 млн грн для збереження закордонних партнерів.

Заступник керівника департаменту середнього бізнесу Приватбанку Сергій Духовний зупинився на відмінностях їхнього продукту, оскільки клієнти мікробізнесу наразі не залучені до програми, і до цього він має обмеження щодо суми на рівні 5 млн грн на клієнта, який повинен мати досвід експорту уже після 24 лютого 2022 року.

Завершили зустріч презентацією свого кейса директор корпоративного бізнесу Райффайзен Банку Руслан Співак та фінансовий директор компанії «Три ведмеді» Євген Букреєв, які пояснили, як можна скористатися підтримкою ЕКА у впдаку, якщо банк компанії не є партнером програми ЕКА.

Подати заявку на отримання доступного кредиту експортер може за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності