Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна взяла участь у засіданні Робочої групи EU-CTC з питань спільного транзиту та спрощення формальностей у торгівлі товарами

09 Травня 2023 18:57

Україна взяла участь у засіданні Робочої групи EU-CTC з питань спільного транзиту та спрощення формальностей у торгівлі товарами

26 квітня 2023 року заступник директора департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмтслужби, національний координатор з питань спільного транзиту Аліна Брендак представила результати перших 6-ти місяців застосування NCTS на 191-му засіданні Робочої групи EU-CTC з питань спільного транзиту та спрощення формальностей у торгівлі товарами. Про це повідомляє Держмитслужба.

До порядку денного засідання також було включено питання транзиту українських товарів через Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію та Болгарію.

Представники цих країн проінформували членів Робочої групи EU-CTC про запроваджені у них обмеження щодо імпорту української сільськогосподарської продукції, а також заходи, які ці країни вживають для забезпечення належного контролю транзиту таких товарів їх територією.

Додатково представники Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії підтвердили, що їх країни, як члени ЄС, використовуватимуть для контролю транзитних переміщень NCTS. До того ж можливим є відкриття транзитних декларацій як в Україні, так і в пунктах пропуску під час в’їзду на територію Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Митницями призначення у таких деклараціях мають зазначатись або морські порти у випадках вивезення товарів до третіх країн, або митні підрозділи в інших країнах-учасницях Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Як зазначено, представниця України під час обговорення підтримала позицію Європейської комісії щодо достатності функціоналу NCTS для забезпечення належного контролю транзитних переміщень, оскільки система дозволяє чітко відстежувати зміну митниці призначення, а сама процедура спільного транзиту передбачає гарантування усіх переміщень, що може компенсувати збитки державі, на території якої відбулась втрата вантажу, у разі настання такої події.

Додатково, членів Робочої групи EU-CTC було проінформовано про відсутність з початку міжнародного застосування NCTS випадків втрати товарів, які переміщували під час процедури спільного транзиту з України.

Зауважуємо, що, зважаючи на запровадження обмежень сусідніми країнами та з метою розвантаження пунктів пропуску і прискорення руху товарів через кордон, Держмитслужба інформувала українських експортерів сільськогосподарської продукції про доцільність відкриття транзитних декларацій у внутрішніх митницях одночасно із оформленням експортних декларацій.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності