Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Історія успіху підприємства завдяки програмі доступного фінансування для експортерів від ЕКА

07 Квітня 2023 13:56

Історія успіху підприємства завдяки програмі доступного фінансування для експортерів від ЕКА

Українським експортерам під час війни особливо не вистачає фінансових ресурсів, вони потребують кредитної підтримки. Для банків кредити під час дії воєнного стану ризиковані.

Держава через інструмент Експортно-кредитного агентства вирішує цю проблему, адже виступає гарантом повернення виданих позик на виконання зовнішньоекономічних договорів (ЗЕД), що робить банківські кредити доступнішими для українських експортерів.

Так, приватне підприємство «Натур Світ» з 2008 року переробляє та очищує ефіроолійні культури (гірчицю, коріандр, кмин, кріп, фенхель тощо), виготовляє ефірні олії, приправи та прянощі. У 2018 році вони навіть запустили виробництво технічної паприки для виготовлення природного барвника на замовлення компанії з Індії та планували стати конкурентом Китаю на цьому ринку.

На початку 2022 року це був сучасний комплекс, оснащений високотехнологічним та інноваційним обладнанням, що дозволяє максимально ефективно переробляти сировину в продукт із високою доданою вартістю, сертифікований відповідно до вимог схеми FSSC 22000 v. 5.1.

Компанія була лідером у своєму секторі серед країн пострадянського простору. Штат із 70 працівників повністю забезпечував процес виготовлення високоякісного продукту від першочергового етапу очищення сировини до пакування готової продукції, яку постачали таким глобальним лідерам харчової промисловості, як UNILEVER, NESTLE, MCCORMICK, KERRY, AB WORLD FOODS, FUCHS, PRYMAT, SYNTHITE. В Україні партнерами компанії є торгові марки «Верес», «Roshen», «Олівія», «Королівський смак» та інші.

«Основна бізнес-ідея підприємства – розгортання перероблення української сільгоспсировини в готовий інгредієнт, який відповідає високим вимогам міжнародної харчової безпеки та має високу додану вартість», - розповідають на підприємстві. І попри складності, з якими стикнулися всі бізнеси на Сумщині (виробничі потужності розташовані у селі Вільшина Недригайлівського району) після вторгнення, колектив продовжує боротися за її реалізацію.

«У перші місяці ми працювали онлайн, постійно були на зв’язку, підтримували фінансово сім’ї працівників, які переїжджали тимчасово у більш безпечні райони, – згадують в «Натур світі». – Спочатку було дуже важко з логістикою, особливо морем, були проблеми через дефіцит електроенергії. Але ми робили все, щоби виконати зобов’язання перед своїми партнерами в Україні, за кордоном та зберегти робочі місця. Зараз ситуація уже краща».

У стабілізації бізнесу допоміг кредит, отриманий в Ощадбанку за програмою підтримки експортерів за участі Експортно-кредитного агентства.

«Підприємство «Натур Світ» отримало в Ощадбанку кредит за державною програмою портфельного страхування експортних кредитів, – розповідає фінансова директорка підприємства Оксана Хижняк. – Банк прокредитував 85% суми п’яти зовнішньоекономічних контрактів, а в ЕКА застраховані ризики несплати за ними. У поєднані з програмою «Доступні кредити 5-7-9%» наше підприємство отримало безвідсоткове фінансування».

Кошти, сума - 15 млн грн, підуть на виконання контрактів ЗЕД щодо перероблення гірчиці в гірчичний порошок та постачання цього порошку за кордон для виготовлення соусів, майонезу, маринадів.

Завдяки фінансовій підтримці «Натур Світ» також мав час на пошук нових партнерів і тепер має нові контракти у Франції та Німеччині.

«Плануємо ще скористатися програмою у цьому році. Уже готую документи», – каже Оксана Хижняк.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності