Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Комітет ВРУ розглянув актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції

17 Березня 2023 15:04

Комітет  ВРУ розглянув актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції

14 березня 2023 року у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики під головуванням керівника Комітету Олександра Гайду відбулись комітетські слухання на тему: «Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції». Про це повідомляє Верховна Рада України.

Участь у засіданні члени взяли Комітету, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, т.в.о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко, представники Мінекономіки, Мінфіну, Представництва ЄС в Україні, Одеської ОВА, Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України, Державної податкової служби, керівники галузевих асоціацій, а також керівники виноградарських та виноробних господарств України.

Учасники слухань відзначили, що із здобуттям статусу країни-кандидата у члени ЄС, Україна отримала нові перспективи у сільському господарстві, зокрема виноградарській та виноробній галузі. Вимога щодо імплементації норм права ЄС в українське законодавство у галузі виноградарства та виноробства закріплена Угодою про асоціацію.

Як зазначено, виноградарство та виноробство в Україні переживає не найкращі часи, особливо з початком військової агресії росії. У виноградарстві продовжує спостерігатися чітка негативна тенденція до зменшення як площ виноградних насаджень (на 14,0 тис. Га, починаючи з 2014 року), так і валового виробництва винограду (на 171,5 тис. тонн). Зокрема, площа виноградних насаджень зменшилась майже на третину.

Окрему увагу учасники слухань приділи основним проблемним питаннями, серед яких:

  • воєнний стан та окупація агресором значної частини територій України;
  • скорочення площ виноградників;
  • низькі закупівельні ціни на виноград технічних сортів, невиправдано низькі мінімальні роздрібні ціни на вина;
  • високе податкове навантаження на виноградарсько-виноробну галузь;
  • зменшення обсягів експорту вітчизняної виноробної продукції;
  • низький рівень мотивації на створення нових виноградників, скорочення обсягів виробництва садивного матеріалу винограду;
  • складність працевлаштування сезонних працівників для проведення технологічних операцій на виноградниках;
  • відсутність реєстру виробників винограду та вина і кадастру виноградників;
  • превалювання імпортної виноробної продукції над вітчизняною на українському ринку вин;
  • відсутність системного контролю за якістю та безпекою виноробної продукції.

З метою врегулювання зазначених питань та імплементації положень єврорегламентів у КМУ завершують розробку відповідного законопроєкту. За результатами комітетських слухань будуть підготовлені та ухвалені відповідні рекомендації.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності