Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Публічна дискусія «Потенціал укладання угоди про вільну торгівлю з Індонезією»

16 Березня 2023 11:01

Публічна дискусія «Потенціал укладання угоди про вільну торгівлю з Індонезією»

10 березня 2023 року Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) провів публічну дискусію на тему: «Потенціал укладання угоди про вільну торгівлю з Індонезією», проведена за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Подія була присвячена обговоренню потенціалу укладання угоди про вільну торгівлю між Україною та Індонезією, а також оцінці її наслідків.

Відомо, щов останні роки Україна активізувала пошуки нових торговельних партнерів та укладенні потенційних угод з ними, й ІЕД вже провів декілька таких досліджень, які стосувалися Туреччини, Єгипту, Тунісу, Йорданії. У майбутньому планують також і дослідження з приводу угоди з Об’єднаними Арабськими Еміратами.

На заході директорка з наукової роботи ІЕД Вероніка Мовчан презентувала результати дослідження, присвячені потенціалу укладання угоди про вільну торгівлю з Індонезією, зокрема оцінки наслідків створення зони вільної торгівлі, виявленню конкурентних переваг для обох країн тощо.

Зокрема, аналіз ІЕД показав, що, незважаючи на те, що теперішня торгівля товарами та послугами між Україною та Індонезією є незначною для обох країн, проте повна лібералізація ввізних мит дозволить обом країнам збільшити експорт. Для України короткострокові виграші очікуються для сільського господарства, металургії та харчової промисловості, зокрема борошномельної. Для Індонезії ключові виграші зосереджені у харчовій промисловості, виробництві взуття та побутових приладів.

Результати виявлених конкурентних переваг, експортної та торговельної спеціалізації країн свідчать, що Україна та Індонезія мають взаємодоповнювальні структури торгівлі, що створює можливості для розвитку взаємовигідної торгівлі у рамках ЗВТ. Водночас скасування ввізних мит матиме лише обмежений позитивний вплив.

Основні виграші від ЗВТ очікуються за умови зниження нетарифних обмежень у торгівлі товарами, зокрема й часових витрат під час торгівлі, що означає зниження адміністративних витрат під час переміщення товарів через кордон, а також оптимізацію логістики. Аналіз наслідків створення ЗВТ між Україною та Індонезією проводився на основі історичних даних, без урахування наслідків широкомасштабної агресії Росії проти України.

Для оцінки наслідків створення зони вільної торгівлі з Індонезією було використано прикладну модель загальної рівноваги, яка була розроблена міжнародною командою ІЕД за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності