Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Розвиток транспортної логістики з України до Європи

02 Березня 2023 10:46

Розвиток транспортної логістики з України до Європи

Світ уникне продовольчої кризи, якщо українські аграрії вийдуть на довоєнні показники експорту продукції. Для того, щоб досягти цього, варто й надалі розвивати транспортні шляхи та відповідну інфраструктуру між Україною та Європою.

Таку думку висловив народний депутат, голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду під час конференції «Європа Карпат», що відбулася у Польщі. Про це повідомляє Верховна Рада України.

Очільник комітету зазначив, що нові логістичні маршрути з України до Європи показали свою ефективність минулого року. Україна експортувала залізницею 8 мільйонів тонн продукції. Це у 4 рази більше, ніж у 2021 році, а автотранспортом - 4 мільйони тонн продукції, що у 10 разів більше, ніж у довоєнному році.

«Це хороші показники, як і ті обсяги продукції, які вдалося реалізувати завдяки зерновій ініціативі. Однак загалом Україна експортувала агропродукції на суму майже удвічі меншу, ніж минулого року. У 2022 році обсяг реалізованої агропродукції приніс 20 мільярдів доларів. А в 2021 році - 35,4 мільярдів доларів. Це наслідки війни і прицільного знищення росією нашого агросектору. А тому нам потрібна допомога, аби збільшувати обсяги експорту та створити можливості для ефективної роботи аграріїв», - підкреслив Олександр Гайду.

Єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський у свою чергу зазначив, що Євросоюз має розробити довгострокову допомогу Україні в експорті зерна за межі ринку ЄС через залізничні лінії та морські порти на Балтійському морі.

«Аграрії втрачають величезні гроші, бо не можуть вивезти усю продукцію, тож ми шукаємо варіанти, як допомогти експортувати її альтернативними шляхами. Адже росія постійно блокує прохід суден зі збіжжям у Босфорі. Нашим аграріям потрібна робота, а світу - українське зерно. Будемо шукати додаткові шляхи для експорту української сільськогосподарської продукції», - зазначив Олександр Гайду.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності