Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Звіт «Бізнес під час війни: Київська область»: експортна діяльність

20 Лютого 2023 16:57

Звіт «Бізнес під час війни: Київська область»: експортна діяльність

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій презентував спеціальний звіт «Бізнес під час війни: Київська область» за результатами Нового щомісячного опитування підприємств.

Підприємці Київської області погіршили свої оцінки фінансово-економічної ситуації на підприємстві та загальноекономічного середовища. Водночас, прогнози на півроку є оптимістичними.

Бізнес області скорочував обсяги експорту, але не припиняв експортної діяльності. Через відключення електропостачання підприємства області втрачали робочий час, але активно змінювали графік роботи, встановлювали незалежні джерела енергопостачання та змінювали виробничі процеси, щоб впоратися з відключеннями.

У Київській області серед опитаних у листопаді 61% підприємств (ті, хто зміг дати відповідь) були або є експортерами (58% на рівні України). Незважаючи на обстріли, усім експортерам вдалося у грудні продовжувати зовнішньоекономічну діяльність. 71% опитаних повідомили, що продовжують експорт і не припиняли (67% на рівні країни), а 29% - відновили експорт після припинення (18% у країні).

Таким чином, у грудні були відсутні опитані експортери, які не змогли відновити продажі на зовнішні ринки (15% на рівні України).

Серед активних експортерів регіону в грудні зростала тенденція до скорочення обсягів експорту, а ситуація є гіршою, ніж у країні в цілому. У грудні лише 8,3% експортерів регіону нарощували обсяги експорту, 66,7% не змінювали, а 25,0%% – скорочували.

Таким чином, індекс змін експорту становив -0,17 (показник для країни -0,11), хоча був -0,13 у листопаді. Також погіршуються очікування щодо зростання експорту в короткостроковому періоді.

Якщо у жовтні індекс змін експорту становив 0,81, у листопаді 0,50, то в грудні вже лише 0,23. Однак у грудні показник, це на рівні середнього показника для всієї країни.

У підсумку, ракетні обстріли та відключення електроенергії хоча й вплинули на обсяги експорту, однак не змушували припиняти експортну діяльність.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності