Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Ключові фактори відновлення олійно-жирової галузі України

08 Лютого 2023 14:06

Ключові фактори відновлення олійно-жирової галузі України

Криза олійно-жирової галузі України, яка була спричинена війною, створила дефіцит олійної продукції на світових полицях у перші місяці повномасштабного вторгнення росії. Про нинішню ситуацію у галузі та про шляхи її виходу з кризи розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Він назвав декілька аспектів, які спричинили проблеми в олійно-жировій галузі. По-перше, це зменшення виробництва потенційної сировини, тобто соняшникового насіння, у східній частині України. Через це країна недоотримала для переробки приблизно ⅓ насіння.

«Це досить суттєві втрати, адже в абсолютних значеннях вартість цієї сировини становить $2–2,5 млрд», – пояснив Тарас Висоцький.

По-друге, це тимчасова окупація Запорізької, Донецької, частини Херсонської областей, де залишилися підприємства, які безпосередньо переробляли сировину та виробляли олію. Вони досить потужні і наразі недоступні.

«Не треба також забувати, що росіяни нахабно розстрілювали Миколаївський порт, де також є термінали, одні з найбільших виробників олії. Усі факти призвели до того, що можливість переробки сировини в Україні майже удвічі зменшилася», – розповів перший заступник міністра.

По-третє, наступним викликом для галузі було закриття усіх морських портів. Українська олія є однією з найкращих для світового експортного ринку, оскільки понад 90% олії експортують. Нашими покупцями здебільшого є країни Південно-Східної Азії, а постачання туди продукції можливе виключно морським транспортом.

За словами Тараса Висоцького, з початком війни ця логістика була неможливою і період до відкриття «зернової ініціативи» виявився для галузі найкризовішим.

«У перші п'ять місяців блокади чорноморських портів у світі дійсно був дефіцит нашої олії. Частково він був перекритий завдяки тому, що ми вивозили насіння соняшнику в інші країни, які самостійно його переробляли на олію та збували на світових ринках. У цій ситуації Україна виступила традиційно гарантом продовольчої безпеки. Вона не обмежила свій експорт і дала можливість іншим країнам мати нашу продукцію. Наразі світовий дефіцит вже не є настільки критичним», – пояснив він.

Тарас Висоцький зауважив, що Україна через це понесла втрати на доданій вартості, не змігши самостійно переробити свою сировину. Він підкреслив, що є декілька критично важливих моментів, щоб відновити діяльність олійно-жирової галузі. Йдеться про продовження безмитної, безквотної зони вільної торгівлі з ЄС, а також про пролонгацію або безтермінову дію «зернової ініціативи», що дає можливість експортувати олійно-жирову продукцію через чорноморські порти.

«Нам дуже важливо її продовжити і розширити, долучивши потужності Миколаївського порту», – зазначив Тарас Висоцький, нагадавши, що чинна угода завершується 20 березня.

Наступним пунктом Тарас Висоцький назвав фінансову підтримку сільськогосподарських виробників у рамках урядової ініціативи 5-7-9%. «Якщо нам вдасться всі ці моменти врегулювати, то можна розрахувати на старт відновлення олійно-жирової галузі у 2023 році», – резюмував перший заступник міністра.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності